Linkovi

Otkaz za Ejbramson opravdan ili diskriminacija?


Džil Ejbramson, donedavno glavna urednica Njujork Tajmsa dobila je počasnu doktorsku diplomu na univerzitetu Vejk Forest u Vinston-Sejlemu u Severnoj Karolini.

Prva žena glavni urednik Njujork Tajmsa nedavno je dobila otkaz, što je ponovo otvorilo debatu o različitom statusu muškaraca i žena na radnom mestu.

Iznenadni otkaz koji je dobila prva žena – glavna urednica Njujork Tajmsa - ponovo je pokrenuo pitanje razlike u platama muškaraca i žena u američkim kompanijama, kao i pitanja da li se žene menadžeri procenjuju prema drugačijim standardima od svojih muških kolega.

Manje od nedelju dana pošto je otpuštena sa pozicije glavne urednice najistaknutijeg dnevnog lista u SAD, Džil Ejbramson govorila je o odbacivanju i istrajnosti u govoru na diplomskoj ceremoniji za studente univerziteta Vejk Forest u Severnoj Karolini.

“Neki od vas – a sada se obraćam svakome ko je ikada bio “šutnut” … ko nije dobio posao koji je toliko želeo, ili je dobio jedno od onih užasnih pisama odbijanja sa koledža gde je želeo da studira… vi znate koliko peče kada ne dobijete nešto što silno želite. Ali kada se to desi - pokazujete ko ste i šta ste.”

Izdavač Njujork Tajmsa navodi da je Ejbramson smenjena zbog svog načina rukovodjenja. Prema nekim izveštajima, dobila je otkaz nakon što se žalila da je plaćena manje od svog prethodnika koji je bio muškarac. Šta god da je stvaran razlog, slučaj je obnovio debatu u SAD o nejednakosti žena na radnom mestu i u društvu.

Bivša državna sekretarka Hilari Klinton govorila je o toj temi na nedavnoj konferenciji Svetske Banke.

“Ravnopravno, puno učešće žena, njihov glas i služba su ne samo prava stvar, nego i pametna stvar koju treba uraditi. To će značajno doprineti prosperitetu i stabilnosti svakog društva.”

Doktor Džon Rajder, psiholog koji se bavi pitanjima i problemima vezanim za radno mesto, kaže da su “poštovanje i poverenje” važni kako za žene tako i muškarce menadžere.

"Snažno preporučujem ne samo ženama da ustanu i traže poštovanje i jednak tretman prema svim važećim zakonima, nego i muškarcima da se takodje zapitaju koliko je važno da imamo poverenje jedni u druge.”

Rajder kaže da neuspeh nekog menadžera da se konsultuje sa svojim kolegama može da izazove velike probleme, što je faktor koji je navodno uticao na otpuštanje Džil Ejbramson.

“Nije želela da otkrije sve karte iz svog špila a to je stvorilo tenziju izmedju nje i uprave Njujork Tajmsa, što je problem koji nije uspela da reši.”

Američki student koji su upravo diplomirali postavljaju sebi ista pitanja kao Ejbramson.

Šta me sada čeka? Ne znam. Tako da sam i ja u istoj situaciji kao mnogi od vas.”

Dok Ejbramson razmišlja o svojoj budućnosti, njeno otpuštanje sa jedne od glavnih pozicija u američkom novinarstvu biće i dalje predmet debata o borbi žena za jednakost na radnom mestu.
XS
SM
MD
LG