Linkovi

"Otac vremena" i krvni pritisak


93-godišnji Franc Halberg i danas proučava uticaj različitih ciklusa na krvni pritisak.
93-godišnji Franc Halberg i danas proučava uticaj različitih ciklusa na krvni pritisak.

Istraživač Franc Halberg tvrdi da praćenje krvnog pritiska tokom samo nedelju dana može da pruži važne naznake o svačijem zdravlju.

Medicinski istraživač Franc Halberg poznat je u krugovima svojih kolega istraživača kao „Otac vremena“. Pre šezdeset godina smislio je termin „cirkadijski satovi“ kako bi objasnio prirodni, 24-satni, ritam ljudskog tela. Danas, u svojim devedesetim godinama, on proučava ritam krvnog pritiska i, kako izveštava Šeli Šlender, kaže da nudi neka nova saznanja o rizicima po naše zdravlje.

Većina ljudi prati samo krvni pritisak, jednom godišnje, kada odu na pregled kod lekara. Franc Halberg sa Univerziteta države Minesota kaže da jedno očitavanje nije dovoljno.

„Jedno očitavanje krvnog pritiska može da vam kaže da ste i dalje živi“.

Lekar i naučnik, rođen u Rumuniji, poseduje 25 godina podataka o svom krvnom pritisku, koji je merio svakih trideset minuta, 24 sata dnevno, svakoga dana.

„Zato što bi to mogao da bude doživotni alat“.

On kaže da praćenje krvnog pritiska tokom samo nedelju dana može da pruži važne naznake o svačijem zdravlju. Desetine naučnika širom sveta prate svoj krvni pritisak na isti način i podatke šalju Halbergu.

D.W. Vilson sa Medicinskog fakulteta Univerziteta Duram jedan je od desetina naučnika koji nose narukvice za krvni pritisak u okviru istraživanja Franca Halberga
D.W. Vilson sa Medicinskog fakulteta Univerziteta Duram jedan je od desetina naučnika koji nose narukvice za krvni pritisak u okviru istraživanja Franca Halberga
Zbog svojih teorija Halberg je 1959, u vreme kada je smislio termin „cirkadijski ritam“, da bi objasnio kako život protiče kroz cikluse dana i noći, obeležen kao ludak. U današnje vreme, odato mu je priznanje za to i druga otkrića, kaže kodirektor Centra za hronobiologiju u Minesoti, Džermejn Kornelisen.

„Doktor Halberg je pravi začetnik polja hronobiologije“.

Hronos je je grčka reč za vreme. Halberg je proučavao kako na ljudsko zdravlje utiču periodični događaji, od ciklusa u mozgu koji traju svega jedan sekund, preko preko lunarnih meseci, do eksplozija na Suncu, koje se javljaju svakih nekoliko godina. On tvrdi da je kretanje krvnog pritiska i zdravlje osoba povezano sa tim ciklusima, i da oni otkrivaju dugoročne uspone i padove i iznenadne skokove koji izgleda da imaju vezu sa naporom i stresom. Radnici po smenama, sa neredovnim rasporedom imaju veći rizik od srčanih oboljenja, pa tim doktora Halberga smatra da im je neophodna ovakva vrsta praćenja. Tako je i sa radio voditeljem Lenom Houlijem.

„Ustajem u četiri ujutru petkom. To me pomalo poremeti i pomalo sam pogubljen“.

Ili radnicom za šankom, Moli Sejvori.

„Prirodno bolje funkcionišem noću, više sam budna noću“.

Prema tvrdnjama Kena Rajta, direktora laboratorije za san na Univerzitetu države Koloradu, to što se neko oseća dobro u vezi sa neuobičajenom radnom smenom, ne znači da je ona zdrava.

„Ne znamo zapravo šta jednu osobu čini osetljivijom na nešto, jedan negativan ishod u odnosu na drugi, i to je zaista vruća oblast u istraživanju, koju pokušavamo da shvatimo“.

I dok Rajt više voli da meri stvari kao što su ciklusi moždanih talasa, on smatra da bi bolji podaci o krvnom pritisku mogli da doprinesu otkrićima.

Franc Halberg kaže da će vremenom, aparati za merenje krvnog pritiska biti manji od ručnog sata, što će dugotrajno praćenje učiniti uobičajenim, zajedno sa novim otkrićima o ljudskom zdravlju.
XS
SM
MD
LG