Linkovi

Otac osnovao kraljevstvo za svoju malu princezu


Amerikanac iz Virdžinije prisvojio komad "ničije zemlje" između Egipta i Sudana i proglasio ga "kraljevstvom", kako bi njegova šestogodišnja ćerka bila princeza...

Džeremaja Hiton otputovao je iz svoje kuće u američkoj saveznoj državi Virdžinija na deo „ničije“ zemlje između Egipta i Sudana, postavio tamo zastavu i nazvao je Kraljevstvo Severnog Sudana. Hiton insistira da je njegova ćerka Emili sada princeza.

Na igralište u Virdžiniji – ne u unutrašnjosti dvorca -igra se princeza Emili. Njen otac Džeremaja Hiton nedavno prisvojio jednu od svega nekoliko parcela „ničije zemlje“ na svetu, za svoju malu Emili.

“Kada imate decu nikad ne želite da im kažete da ne mogu da budu ono što žele, a s obzirom da ona ima šest godina, njena ideja je bila da bude princeza, tako da sam joj rekao da može da bude”.

Posle malo istraživanja, Hiton je otkrio da teritorija poznata kao Bir Tavil, između Egipta i Sudana, ne pripada nijednoj od te dve zemlje. Stoga je ranije ove godine, otišao tamo… i postavio zastavu, koju su on i njegova deca dizajnirali. Kako kaže i drugi to rade.

“Pre samo pet ili šest godina, Rusija je u oblasti Severnog pola, koristeći podmornicu, pobola zastavu na dno okeana, kako bi prisvojila prava na iskopavanje energije odatle. Zato mislim da je postavljanje zastave na neki način definisani metod kako se to radi”.

Hiton deluje ozbiljno u vezi sa svojim planovima koji se tiču „kraljevstva“, koje naziva „Severni Sudan“. Iznajmio je kancelariju u Vašingtonu kao svoju ambasadu, i kaže da očekuje da uskoro razgovara sa predstavnicima Egipta i Sudana. Emili Hiton takođe deluje uzbuđeno.

“Pomoći ćemo deci u Africi koja nemaju hranu. Izgradićemo baštu na celoj površini zemlje”.

Uprkos kraljevskom izgledu „princeze“ Emili, stručnjaci za međunarodno pravo i politiku nisu optimisti u pogledu opstanka nove nacije.

Edvard Sejn, profesor prava na Univerzitetu Džordž Vašington, kaže:

“U najmanju ruku mora da bude siguran da je to zemlja koju već niko nije prisvojio. Osim toga, mora da okupira tu zemlju mnogo ozbiljnije od pukog pobadanja zastave i slikanja samog sebe na njoj”.

Profesorka političkih nauka na Univerzitetu Ričmond Šila Karapiko je ekspert za bliskoistočnu politiku i predavala je u Egiptu. Za Glas Amerike je govorila preko Skajpa:

“Ukoliko druge zemlje i Ujedinjene nacije ne priznaju njegovo proglašenje, onda tu nema legalnosti. Pomenuo je da će se obratiti Afričkoj uniji, ali mislim da afričke zemlje nisu rade da uspostave presedan, prema kojem pojedinac može da dođe iz Virdžinije ili bilo gde drugo u svetu, pobode zastavu i proglasi sebe kraljem”.

Preko Skajpa je za naš program govorio i Magdi Gizuli, saradnik Rift Veli instituat i stručnjak za politiku i istoriju Sudana.

“Kada zagazi na tu zemlju, to će praktično biti poziv državi ili da ga oporezuje ili da ga se otarasi i uspostavi odgovarajuću kontrolu”.

U međuvremenu, mala Emili vlada u egzilu, dok njen otac pokušava da osnuje naciju.

XS
SM
MD
LG