Linkovi

Osuđeni Miroslav i Marko Mišković


Arhiva - Miroslav Mišković, predsednik kompanije Delta, dolazi u sud 20. juna 2016.
Arhiva - Miroslav Mišković, predsednik kompanije Delta, dolazi u sud 20. juna 2016.

Predsednik kompanije Delta Miroslav Mišković i njegov sin Marko osuđeni su danas pred većem Specijalnog suda u Beogradu. Miroslav Mišković je zbog pomaganja u utaji poreza osuđen na dve i po godine zatvora, dok je Marko Mišković zbog utaje poreza osuđen na godinu dana kućnog pritvora.

Tročlano sudsko veće je odluku donelo većinom glasova, a Mirosla Mišković je iskoristio svoje zakonsko pravo da ne prisustvuje izricanju presude.

Sud je odlučio i da Miroslav i Marko Mišković moraju da plate kaznu od po osam miliona dinara. Marku Miškoviću naloženo je da njegova firma Mera Investment uplati u državni budžet više od 320 miliona dinara, zbog neizmirenih poreskih obaveza.

To je druga osuđujuća prvostepena presuda, pošto je Apelacioni sud prvu presudu poništio.

Zbog pomaganja u utaji poreza Živojin Petrović osuđen je na osam meseci kućnog pritvora, a Jadranka Bardić na pola godine. Vlasnik kompanije Nibens Milo Đurašković i njegovi saradnici proglašeni krivim za zloupotrebu službenog položaja. Đurašković je osuđen na četiri godine i tri meseca zatvora i kaznu od šest miliona dinara, a u budžet Srbije uplati više od 142 miliona dinara, na ime poreskog duga.

Risto Ristić je osuđen na tri godine zatvora, dok je Dejanu Jevtiću, Bori Jeliću, Branislavu Jovanoviću i Ljiljani Kostić izrečena kazna od po dve godine zatvora. Srđan Filipović je osuđen na godinu i po dana zatvora.

Branilac Miroslava Miškovića advokat Zdenko Tomanović rekao je novinarima da dvoje sudija koje su glasale za osuđujuću presudu nisu imale hrabrosti da primene zakon, već su sprovele odluku političke elite, čime su uticale na nametanje pravne nesigurnosti u Srbiji.

Advokat Branislav Tapušković ocenio je da je politika uticala na sudski postupak, pošto je šef države Aleksandar Vučić često na mizitinzima pominjao Miroslava Miškovića.

"Na suđenju je jedino dokazano da su Miroslav i Marko Mišković otac i sin", izjavio je Tapušković.

XS
SM
MD
LG