Linkovi

"Ostvaren dobar rezultat u okviru poglavlja 24"


Zastava EU

U Organizaciji Beogradskog centra za bezbednosnu politiku u Beogradu je održan skup o tome šta jeste, a šta nije ispunila iz Akcionog plana za poglavlje 24 o pravdi, slobodi i bezbednosti.

Predsednik pregovaračke grupe za poglavlje 24 Zoran Lazarov ocenio je na predstavljanju drugog šestomesečnog izveštaja o ispunjenosti akcionog plana za poglavlje 24, da je optimista jer je ostvaren dobar rezultat i dodao da je Srbija dobila "non paper" Evropske komisije o sprovođenju akcionog plana za poglavlje 24 i učinila ga javno dostupnim sa svim pozitivnim i negativnim stranama.

Na skupu koji je održan na temu šta Srbija nije sprovela iz Akcionog plana za poglavlje 24 u ovoj gosini, Lazarov je najavio i da će do jeseni Srbija dobiti strategiju i akcioni plan za borbu protiv terorizma u skladu sa standardima i principima EU i UN.

Akcioni plan za Poglavlje 24 u drugom izveštajnom periodu, u celini je sprovedeno 46,02 odsto aktivnosti, delimično je sprovedeno 32,45 posto aktivnosti i nije realizovano 21,52 odsto aktivnosti. I u statusu realizovanih aktivnosti u ovom izveštajnom periodu je 139, u toku je 98 aktivnosti i u statusu nije realizovano 65 aktivnosti, od ukupno posmatranih 302 aktivnosti” rekao je Lazarov.

Šefica Pregovoraškog tima Srbije Tanja Miščević ocenila je da je potrebno promeniti akcioni plan zbog promene rokova i mera, i napomenula da se novi izveštaj Evropske komisije očekuje u novembru.

Ovo nije samo vežba administracije, već i vežba čitavog društva, odnosno aktivnost čitavog društva na ostvarivanju svih obaveza. Podsetiću vas - niko nas ne tera, ono što mi sada radimo je da izveštavamo o akcionom planu koji smo sami napravili. Dakle, to su obaveze koje smo sami definisali za sebe.”

Direktorka Beogradskog centra za bezbednosnu politiku Sonja Stojanović Gajić navela je da postoji veliko interesovanje za reforme u obasti migracija i borbi protiv organizovanog kriminala i terorizma. Načelni utisci su da je konačno dobro što je zaživela stranica na sajtu MUP posvećena evropskim integracijama i što je objavljen izveštaj o napretku u poglavljima 23 i 24, rekla je Stojanović Gajić.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG