Linkovi

Oštra reagovanja iz Britanije zbog Trampovih tvitova


Donald Tramp i Tereza Mej (arhivska fotografija)
Donald Tramp i Tereza Mej (arhivska fotografija)

Britanski parlamentarci oštro su reagovali na to što je američki predsednik Donald Tramp retvitovao snimke ekstremno desničarske antimuslimanske grupe. Tvitovi objavljeni na profilu zamenice lidera grupe “Britanija prvo” navodno pokazuju nasilje koje su počinili muslimani, iako postoji sumnja da su snimci verodostojni.

“Britanija prvo” je poznata kao ekstremno desničarska grupa sa malim političkim uticajem, koju vode osuđivani kriminalci. U sredu ujutro, sa tviter naloga registrovanog na Donalda Trampa, retvitovani su snimci zamenice lidera te grupe Džejde Frensen. Na dva snimka prikazano je nasilje, a na trećem se navodno vidi musliman koji lomi statuu Device Marije. Verodostojnost snimaka nije potvrđena, ali postoje tvrdnje da je bar jedan od njih lažan. Ipak, portparolka Bele kuće Sara Hakabi Sanders brani poteze američkog predsednika.

“Bez obzira na snimke, pretnja je realna. Predsednik je, još od kampanje, govorio o potrebi da se ojačaju granice i bezbednost”.

Džejda Frensen je prošle godine osuđena za maltretiranje na verskoj osnovi. I drugi članovi grupe su billi u zatvoru.

“’Britanija Prvo’ je pokret nastao iz propalih, ali više strukturiranih političkih pokreta ekstremne desnice. Ovo je dalja legitimizacija ksenofobije i ekstremne desnice, s čim se Zapad već suočava. Zato mislim da je to širi fenomen od Trampa”, kaže Andrea Mamon sa Univeziteta u Londonu.

Reči “Britanija prvo” izgovorio je i ubica britanske opozicione poslanice Džo Koks 2016. godine, iako direktna veza sa grupom nikada nije dokazana. Njen udovac zaprepašćen je tvitovima američkog predsednika.

“Kada se desi napad islamista, pitamo se odakle ta mržnja dolazi, ko su ljudi koji je šire? Grupe kao što je ova rade istu stvar, samo u ime ekstremne desnice. A predsednik SAD ih podržava i daje im prostor da se oglase”, kaže Brendan Koks.

Kabinet britansake premijerke ocenio je Trampov potez kao “pogrešan”, dok ga je Kanterberijski nadbiskup opisao kao “veoma uznemiravajući”. Američki predsednik Donald Tramp odgovorio je na kritike i na Tviteru prozvao Terezu Mej. Nekoliko opozicionih britanskih parlamentaraca pozvalo je na otkazivanje Trampove posete Britaniji, ali je vlada saopštila da sve ide po planu.

XS
SM
MD
LG