Linkovi

Ostavka Flina možda znak disfunkcionalnosti u administraciji


Majkl Flin (centar), Stiven Miler, visoki savetnik u Beloj kući (levo), Stiv Benon, glavni strateg Bele kuće, Džered Kušner, visoki savetnik predsednika i njegov zet i Rajns Pribus, šef kabineta Bele kuće (desno)
Majkl Flin (centar), Stiven Miler, visoki savetnik u Beloj kući (levo), Stiv Benon, glavni strateg Bele kuće, Džered Kušner, visoki savetnik predsednika i njegov zet i Rajns Pribus, šef kabineta Bele kuće (desno)

Osim politike, ostavka savetnika za nacionalnu bezbednost predsednika Donalda Trumpa može imati dalekosežne implikacije za Vašington i šire.

Kako je osvanuo novi dan u Beloj kući, predsednik Donald Tramp se ponovo latio Tvitera, putem kojeg je stao u odbranu svog bivšeg savetnika za nacionalnu bezbednost Majkl Flina. "Zašto ima toliko ilegalno iscurelih informacija u Vašingtonu? – tvitovao je Tramp.

Nešto kasnije, portparol Bele kuće Šon Špajser, nastavio je u istom stilu.

"To jeste pravi problem za predsednika ... Postavlja se pitanje da li ljudi koji rade za našu vladu, kojima je povereno da vode računa o tajnim podacima i materijalu na osnovu kojih se donose odluke, cure te informacije dalje."

Bivši zvaničnici i drugi se slažu da nije baš idealno davati informacije, ali ostavku Majka Flina nazivaju neprijatnom i brinu da bi problemi mogli da budu dublji.

Senator Džon Mekejn
Senator Džon Mekejn

Republikanac Džon Mekejn, koji predsedava senatskim Odborom za oružane snage, rekao je za Flinovu ostavku da predstavlja "uznemirujući znak disfunkcionalnosti aktuelnog aparata nacionalne bezbednosti." Mekejn je dodao, da se "postavlja pitanje o namerama Trampove administracije prema Rusiji pod Vladimirom Putinom".

Ruski zakonodavci su oštro uzvratili.

“Ispostavilo se da je to u stvari napad na nas, pošto smo navodno razgovarali o nečem neprimerenom sa savetnikom za nacionalnu bezbednost", kaže Leonid Slutski predsednik Odbora za inostrane odnose u ruskoj Dumi.

Tajming za jnovu administraciju je daleko od idealnog.

"Tek što je počelo organizovanje prilično nekonvencionalnog sastava Saveta za nacionalnu bezbednost i politike nacionalne bezbednosti, ključni inženjer svega toga je otišao", ističa Beri Pozen iz Centra Kluge, kongresne biblioteke.

To je potez koji ne može biti važniji za američke saveznike koji pokušavaju da nazru Trampovu spoljnopolitičku doktrinu.

"To je ključna uloga, verovatno podjednako važna kao što je diplomatija koja dolazi od Stejt departmenta i ambasadora, kao i Pentagona", smatra Tom Kini iz Škole za međunarodne studije Univerziteta Džons Hopkins.

Bivši zvaničnici Saveta za nacionalnu bezbednost kažu da još ima vremena za Trampovu administraciju da preokrene stvari i da novi savetnik za nacionalnu bezbednost može da pomogne, mada to možda neće biti dovoljno.

"Objavljivanja informacija i izjava, verovatno bez konvencionalnog procesa proveravanja Bele kuće, mislim da je problematično i mislim da će mu se vratiti na način koji ne možemo ni da predvidimo u ovom trenutku", upozorava Luk Hartig iz Fondacije za novu Ameriku.

To je samo jedan od izazova sa kojima će se suočiti osoba koja bude preuzela ključnu savetodavnu ulogu u Beloj kući.

XS
SM
MD
LG