Linkovi

Osnovane Balkanske vojno-medicinske snage, prve tog tipa u regionu


Osnivanje Balkanskih vojno-medicinskih snaga (Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije mod.gov.rs)

Ministri odbrane zemalja regiona sastali su se u sredu u skopskoj kasarni Ilinden povodom ceremonije osnovanja Stalne organizacije Balkanskih vojno-medicinskih snaga (Balkan Medical Task Force – BMTF). Ove regionalne snage delovaće po standardima NATO-a, a čine ih Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Makedonija, Slovenija i Srbija, koja će predsedavati naredne dve godine. BMTF će imati zadatak da zajedno učestvuju u akcijama pomoći u zemljama iz kojih dolaze u kriznim situacijama, a centar operacije otvoren je danas u Skoplju.

Projekat, koji finansiraju Norveška i SAD, započeo je 2010. godine i jedinstven je primer vojne saradnje u regionu u kom zemlje nemaju identičan odnos prema EU i NATO.

Balkanske medicinske snage su projektovane multinacionalne modularne snage namenjene za širok spektar operacija brzog odgovora na krizne situacije, posebno kada je reč o elementarnim i drugim katastrofama na prostoru Zapadnog Balkana, navodi se u saopštenju Ambasade Norveške.

Predvođena je mogućnost da se, dugoročno gledano, ovi kapaciteti koriste i za međunarodne operacije, prenose agencije.

Ambasador Norveške u Makedoniji Arne Sannes Bjornstad i predstavnik Američkog sekretarijata za odbranu Kevin Hill istakli su da je u ovo vreme saradnja balkanskih zemalja izuzetno značajna.

BMTF nije obična vojna jedinica, već jedinstvena multinacionalna jedinica koja deluje prema standardima NATO-a i konkretan je primer regionalne saradnje, rekli su oni.

Ministar odbrane Makedonije Zoran Jolevski izjavio je da je formiranje takve jedinice u Skoplju od velikog značaja kako za region, tako i za NATO.

"Ova inicijativa ima za cilj da stvori vojno-medicinske kapacitete koji će biti u stanju da brzo odgovore na krizne situacije izazvane prirodnim nepogodama, kao što smo svedočili prethodnih godina u Makedoniji, Srbiji i Bosni i Hercegovini", kazao je Jolevski.

Zoran Đorđević, ministar odbrane Srbije, rekao je da se sve zemlje regiona bore s istim ili sličnim izazovima i da to poziva na zajednički odgovor za njihovo rešavanje i naglaša potrebu za zajedničkim nastupom u cilju održavanja međunarodne bezbednosti.

"Uveren sam da će ova inicijativa biti važan faktor u regionu. Ako smo saglasni, zajedno možemo da postignemo mnoge ciljeve. Formiranje ove organizacije je korak napred da se pridružimo našim ciljevima", rekao je Đorđević.

I ministarka odbrane BiH, Marina Pendeš, izlavila je da je Stalna organizacija Balkanskih vojno–medicinskih snaga na neki način osnova za to kako se treba raditi u budućnosti.

Ovim medicinskim snagama, rekla je ona, se treba pokazati kako "bez obzira na određene razlike u našim konceptima, možemo zajedno delovati".

Ministarka odbrane Slovenije Andreja Katič ocenila je dobrim to što će gotovo sve zemlje Zapadnog Balkana sarađivati na zajedničkom projektu poput ovog.

"Dobro je da je ovaj projekat vojni projekat, ali s druge strane je i humanitarni projekat koji će pomoći onima kojima je pomoć potrebna", izjavila je Katič.

XS
SM
MD
LG