Linkovi

Osnivač Fejsbuka Tajmova "ličnost 2010"


Osnivač Fejsbuka Tajmova "ličnost 2010"

Magazin Tajm izabrao je osnivača Fejsbuka, Marka Zakerberga, za “ličnost 2010. godine". 26-godišnji Zakerberg je najmladja Tajmova ličnost godine posle pionira avijacije Čarlsa Lindberga koji je imao 25 godina kada je izabran za osobu koja je obeležila 1927.

Tajmova ličnost godine je pojedinac ili grupa ljudi koji su najviše promenili svakodnevni život, kulturu ili se najviše nalazili u vestima u protekloj godini.

Urednik Tajma, Džim Frederik objašnjava da je Mark Zakerberg zaslužio tu počast jer je “suštinski promenio svakodnevne odnose ljudi, ne samo na internetu već i u stvarnom životu.

"Na Fejsbuku je trenutno registrovano 500 miliona ljudi, odnosno svaka deseta osoba na planeti", ističe Frederik. Mnogi čitaoci “Tajma” želeli su da za ličnost godine proglase osnivača Vikiliksa, Džulijana Asanža, ali je Zakerberg ipak osvojio više glasova. U konkurenciji su takodje bili politička grupa “Pokret čajanka” i avganistanski predsednik Hamid Karzai.

Inače, očekuje se da je Mark Zakerberg, jedan od svetskih najmladjih milijardera, ove godine zaradio više od dve milijarde dolara. Ranije ove godine obećao je donaciju od 100 miliona dolara školskom sistemu Nju Džersija. Njegova životna priča je tema popularnog filma “Društvena mreža.”

XS
SM
MD
LG