Linkovi

Pozivi za bojkot dodele Oskara


Režiser Spajk Li
Režiser Spajk Li

Režiser Spajk Li i glumica Džada Pinket Smit saopštili su da će bojkotovati ceremoniju dodele Oskara narednog meseca zato što ni jedan crni glumac nije nominovan za tu prestižnu nagradu

Akademija je danas priznala da mora da uradi više na promovisanju raznolikosti.

Među glumcima, nominovanim za Oskara, već drugu godinu za redom nema Afroamerikanaca. “40 belih glumaca za dve godine, bez ikakvih različitosti. Zar mi ne umemo da glumimo?”, poručio je Li na Tviteru, uz hešteg “OscarsSoWhite".

Predsednica Akademije Šeril Bun Ajzeks rekla je da je poslednjih godina došlo do određenih promena da bi se unelo više rasne raznolikosti, ali i priznala da je potrebno uraditi više. Ajzeks, inače Afroamerikanka, zatražila je “velike promene” i najavila da će u narednom periodu biti prespitano angažovanje članova Akademije koji su, prema istraživanju iz 2012. godine, većinom beli muškarci.

Mnogi smatraju da su suprug Džade Pinket, Vil Smit, koji glumi u filmu o povredama u NFL-u “Concussion”, te Idris Elba koji tumači ulogu afričkog vojnog komandanta u ostvarenju “Beasts of no nation” zaslužili da budu nominovani za Oskara. Takođe su izostavljeni glumci i režiser filma “Pravo iz Komptona” o hip-hop grupi N.W.A. Voditelj ovogodišnje dodele je inače crni komičar Kris Rok.

XS
SM
MD
LG