Linkovi

Misija OEBS-a 'oči i uši' u Ukrajini


Lamberto Zanijer, generalni sekretar OEBS-a, 17. mart 2015.
Lamberto Zanijer, generalni sekretar OEBS-a, 17. mart 2015.

U Vudro Vilson centru u Vašingtonu danas je održana celodnevna konferencija OEBS-a o bezbednosti, na kojoj su svoja suprostavljana vidjenja uzroka krize na istoku Ukrajine izneli ambasadori Rusije i Ukrajine u SAD.

U Vudro Vilson centru u Vašingtonu danas je održana celodnevna konferencija OEBS-a o bezbednosti – prva organizovana van Beča, koji je sedište organizacije.

Na celodnevnom skupu, na kojem su svoja suprostavljana vidjenja uzroka krize na istoku Ukrajine izneli ambasadori Rusije i Ukrajine u SAD, konstatovano je da, u ovom trenutku, posmatračka misija OEBS-a predstavlja "oči i uši medjunarodne zajednice na terenu“ i da je u jedinstvenoj poziciji da obezbedi forum za rešavanje ukrajinske krize, budući da okuplja i obezbedjuje razmenu mišljenja svih uključenih strana.

Konferenciji je prisustvovao i Dejan Šahović, šef Radne grupe Ministarstva spoljnih poslova Srbije za predsedavanje OEBS-om. Jedan od zaključaka skupa bio je da implementacija sporazuma iz Minska predstavlja najbolji izlaz iz konfliktne situacije, što je u izjavi za Glas Amerike ponovio Lamberto Zanijer, generalni sekretar OEBS-a.

"Ne bih se složio da je poslednji sporazum iz Minska doživeo neuspeh, ako pomislite kakva je bila situacija pre Minska – tada je u toku bio aktivni konflikt. Nažalost, i posle Minska smo imali situaciju iz Debaljceva, ali ono što sada vidimo je relativno niskog nivoa, iako je nivo i dalje previsok – ali u poredjenju sa ranijim fazama, sada se radi o aerodromu u Donjecku i području Marijupolja. Zalažemo se i nastojimo da dovedemo medjunarodne posmatrače, izveštavamo o onome što vidimo kako bismo izvršili pritisak na obe strane, a videli smo borbene aktivnosti na obe strane, i tu je preostalo još posla. Videli smo da se deo teškog naružanja pomera od linije kontakta, i to je pozitivan razvoj, ali potrebno je još mnogo toga uraditi – stabilizovati prekid vatre, obezbediti razmenu svih zarobljenika što se još nije dogodilo, a zatim slede i dalji koraci – izbori na kojima bi trebalo da glasaju i raseljene osobe i izbeglice", rekao je Zanijer.

XS
SM
MD
LG