Linkovi

OEBS: Cenzura interneta u Srbiji


Predstavnica OEBS-a zadužena za slobodu medija Dunja Mijatović izrazila je zabrunutost zbog, kako se navodi, zabrinjavajućeg trenda cenzure na internetu u Srbiji u protekloj nedelji.

Dunja Mijatović je pozvala vlasti da neguju necenzurisanu debatu o pitanjima od javnog interesa, posebno u kriznim vremenima, kao što je situacija sa poplavama u regionu.

"Duboko sam zabrinuta zbog navoda da su sajtovi i online sadržaji bili blokirani. To je jasno kršenje prava na slobodu izražavanja. Internet je od suštinskog značaja za slobodan protok i pristup informacijama. U kriznim vremenima, slobodan protok informacija je od ključnog značaja, kako bi se ljudima omogućilo da sami procene situaciju", kazala je Mijatović na konferenciji posvećenoj interentu, koja se održava u Štokholmu.

Dunja Mijatović je upozorila da je tokom vanredne situacije u Srbiji sa nekoliko vebsajtova uklonjen sadržaj u kojem se kritikovala reakcija vlade ne poplave, te da su sajtovi "Druga strana" i "Teleprompter" bili nedostupni, dok je sa sajta "Blica" izbrisan prošlonedeljni blog Dragana Todorovića. Takođe se pozvala na medijske izveštaje o hapšenjima.

"Hapšenje pojedinaca zbog blogova, komentara ili drugih oblika pisanja nije prihvatljivo. Ono ima negativan uticaj na opšte stanje slobode štampe u zemlji i može dovesti do autocenzure. Pozivam srpske vlasti da stave tačku na ovo i prestanu da se mešaju u rad on-lajn medija", rekla je Dunja Mijatović. Ona je poručila i da je njena kancelarija spremna da pomogne vlastima u Srbiji u ovoj oblasti.
XS
SM
MD
LG