Linkovi

OEBS: Balkan ostvario napredak proteklih meseci


Parlamentarna skupština OEBS-a pozdravlila je danas u Kopenhagenu važan napredak koji je ostvaren na Balkanu tokom leta i pozvala na stalni rad na regionalnim izazovima.

Prema rečima potpredsednika Parlamentarne Skupštine OEBS-a i njenog specijalnog izaslanika za jugoistočnu Evropu Roberta Batelija iz Slovenije, posebno mesto zauzima sporazum koji je potpisan između Beograda i Prištine u Briselu 25. avgusta.

"Sva četiri sporazuma - o energetici, telekomunikacijama, osnivanju Zajednice srpskih opština i otvaranju mosta u Kosovskoj Mitrovici su prekretnica koji dodatno doprinose konstruktivnoj regionalnoj saradnji", rekao je Bateli.

On je takođe pozdravio političku podršku Evropske unije koja je potvrđena na nedavnom samitu o zapadnom Balkanu u Beču i pozvao na uklanjanje postojećih prepreka.

“Duh kompromisa mora prevladati u potrazi za uzajamno prihvatljivim rešenjima za preostala pitanja, kao što je spor oko naziva bivše jugoslovenske republike Makedonije. Bilateralni sporovi ne bi trebalo da zadržavaju napredak Skoplja na putu u EU”, ocenio je Bateli.

On je dodao da bi EU trebalo da pokaže maksimalnu solidarnost prema državama jugoistočne Evrope koje su najteže pogođene izbegličkom krizom.

XS
SM
MD
LG