Linkovi

Impresivna karijera Meril Strip


Impresivna karijera Meril Strip
Impresivna karijera Meril Strip

Dugogodišnja glumačka karijera Meril Strip ovenčana je sa dva Oskara i čak 17 nominacija za najprestižniju filmsku nagradu. Čuvena glumica se odavno pridružila najpoznatijim imenima filmske umetnosti zahvaljujući svom misterioznom talentu, vrednim radom i skromnošću. Ipak, i pored toga što je glumica sa najviše nominacija u istoriji Oskara, Meril Strip nije dobila nagradu još od 1982. Ove godine, nominovana je za glavnu žensku ulogu Margaret Tačer u filmu “Čelična lejdi” i mnogi kritičari smatraju da je favorit.

Meril Strip nikada nije odbila kontroverznu ulogu, a tumačeći Margaret Tačer još jednom je potvrdila svoju glumačku reputaciju. Svaki pokret i intonacija glasa oživljavaju bivšu britansku premijerku. Uspeh nije ništa novo za Meril Strip. Ona je 12. februara dobila nagradu Britanske akademije za filmsku I televizijsku umetnost (BAFTA) za najbolju žensku ulogu, koja je ekvivalent američkom Oskaru. Početkom decembra, Kenedi centar joj je dodelio nagradu za životno delo.

Meril Strip je počela da se bavim glumom još u srednjoj školi. Murej Horvic, dramaturg i bivši direktor američkog Instituta za film, kaže da je čuvena glumica sazrela na pozorišnim daskama.

“Ona je, čini mi se, najtalentovanija glumica koju sam do sada sreo, pogotovo ako pričamo o portretisanju poznatih ličnosti. Svako bi trebalo da je gleda u pozorištu”.

Ipak, popularnost je stekla zahvaljujući filmu. Prvu nominaciju za Oskara dobila je 1978. za ulogu u filmu “Lovac na jelene” u kojem je tumačila Lindu – ženu iz radničke klase, koja je pogođena ratom u Vijetnamu.

Godinu dana kasnije, glumila je sa Dastinom Hofmanom u filmu “Kramer protiv Kramera” – priči o porodici koja se raspada zbog razvoda. Tu je igrala Džoanu – majku koja ostavlja muža i dete u potrazi za sopstvenom srećom.

Meril Strip je za tumačenje Džoane osvojila Oskara za najbolju sporednu ulogu, ali je dobila i ogromno poštovanje svojih kolega, jer je i pored protivljenja producenta, reditelja i glumaca ipak odlučila da na svoj, blaži, način prikaže lik Džoane.

1982. ona osvaja Oskara za najbolju žensku ulogu i to u filmu “Sofijin izbor”, za snažno tumačenje tragične sudbine žene koja je preživela Holokaust.

Meril Strip je nastavila da glumi u brojnim filmovima, za koje je osvojila bezbroj nagrada. Murej Horvic je pokušao da objasni tajnu njenog uspeha.

“Jedan producent sa Brodveja mi je jednom rekao, ideja je da teške uloge izgledaju lako, a lake teško. Mislim da Meril Strip to radi veoma, veoma dobro. Ona vam ne dopušta da vidite da glumi”.

Širok spektar emocija i intelektualni kapacitet omogućili su Meril Strip da dobije uloge kao što je slobodoumna baronica iz filma “Moja Afrika”, te ekscentrična gospođa iz dečjeg filma “Lemony Snicket”, ili pak, žena zmaj iz modne industrije, Miranda Prisli u komediji “Đavo nosi Pradu”.

Odmah posle modne ikone, Meril Strip je postala katolička časna sestra u filmu “Sumnja”. A zatim i legendarna kuvarica Džulija Čajldsu filmu “Džuli i Džulija”.

“Svaki mišić! Svaki trzaj! Svaki uzdah je izgledao savršeno! Njena fizička obdarenost i umeće da to iskoristi, to je nešto što niko drugi ne ume”.

Pa tako i nije veliko iznenađenje što su portreti slavnih ličnosti koje je Meril Strip tumačila krunisani likom Margaret Tačer - žene koja je jaka, principijelna i nepokolebljiva - baš kao i sama glumica.

XS
SM
MD
LG