Linkovi

Tesna trka za Oskara za najbolji film


Među favoritima su drama "12 godina rob", crna komedija "Američka prevara", "Gravitacija", "Vuk sa Volstrita"

Nominacije za ovogodišnje najveće filmske nagrade, Oskar saopštene su u četvrtak u Los Anđelesu. Iznenađenje je izostanak nominacije za film braće Koen “Unutar Luina Dejvisa”.

Drama reditelja Stiva Mekvina “12 godina rob” – istinita priča o slobodnom muškarcu Solomonu Nortopu sa severa Sjedinjenih Država, koji je kidnapovan i prodat u ropstvo, smatra se ovogodišnjim favoritom za najbolji film. Glumac Čitel Edžiofor, koji tumači ulogu Solomona Nortopa već neko vreme je na radaru filmske akademije za najboljeg glumca, a Stiv Mekvin za najboljeg reditelja. Ipak, trka je tesna.

Crna komedija “Američka prevara” unela je pravu pometnju u trku za Oskara. Kristijan Bejl igra Irvinga Rosenfelda, prevaranta koji zajedno sa svojom takođe visprenom devojkom, ulazi u svet mafije Nju Džerzija – ali kao doušnik FBI-a. Film nosi pečat reditelja Dejvida O. Rasela, koji je prošle godine nominovan za Oskara za film “U dobru i u zlu” (Silver Linings Playbook), još jednu crnu komediju.

Glumačku ekipu “Američke prevare” čine holivudske zvezde poput dobitnice Oskara, Dženifer Lorens i Kristijana Bejla, a nominovani su i Bredli Kuper i Ejmi Adams, koja tumači Sidni Proser, Rosenfeldovu lukavu ljubavnicu, i ima ozbiljne šanse da dobije Oskara za najbolju glumicu.

“Vuk sa Volstrita” Martina Skorsezea je priča o dovitljivom bankaru sa Volstrita i njegovom ekstravagantnom životnom stilu pre kraha berze 2008. “Vuk sa Volstrita” podseća na Skorsezeove ranije gangsterske filmove, ali ovog puta bez nasilja. Leonardi Di Kaprio tumači ulogu pravog prevaranta Džordana Belforta, koji je postao ultra bogat tako što je varao druge investitore.

Prevare i razvrat su glavne teme filma, koji je takođe veoma ozbiljan kandidat za zlatnu statuu. Međutim, bez obzira što Leonardov nastup već prikuplja nagrade, mnogi smatraju da bi nemoralan lik kojeg tumači mogao da ga košta najvažnijeg priznanja.

O filmu “Gravitacija” reditelja Alfonsa Kuarona takođe se dosta priča u Holivudu. Drama je snimljena u IMAX 3D tehnologiji, a scene astronauta izgubljenih u praznini svemira ostavljaju bez daha. Sandra Bulok i Džordž Kluni tumače uloge astronauta, međutim najveća zvezda ovog filma je sam film.

Dobitnik dva Oskara, Tom Henks i reditelj Pol Gringres, koji je nominovan za najprestižniju filmsku nagradu, udružili su snage kako bi ispričali priču o kapetanu Filipsu, čiji je brod pao u ruke somalijskih pirata. Kritičari skreću pažnju da je Gringres izgubio na autentičnosti priče time što je idealizovao Filipsa – i to bi moglo da ga košta Oskara. Ipak, film “Kapetan Filips” je pravljen da zadovolji publiku. Milioni ljudi širom sveta 2. marta će čekati otvaranje koverti.
XS
SM
MD
LG