Linkovi

Švajcarska: Orić uhapšen na zahtev Srbije, ostaje u pritvoru


The renovated Edicule is seen during a ceremony in the Church of the Holy Sepulchre, traditionally believed to be the burial site of Jesus Christ, in Jerusalem's Old City.
The renovated Edicule is seen during a ceremony in the Church of the Holy Sepulchre, traditionally believed to be the burial site of Jesus Christ, in Jerusalem's Old City.

Švicarski Feredalni ured za pravdu oglasio se potvrdivši da je ratni komandant Srebrenice Naser Orić uhapšen u srijedu po osnovu zahtjeva Srbije, a pod optužbama za ratni zločin.

U ekstradicionom je pritvoru, a švicarske će vlasti tražiti od Srbije da u roku od 18 dana podnesu zahtjev za njegovo izručenje, čemu će se, kako je navedeno, Orić suprotstaviti.

"Nalog za hapšenje, koji je izdat od strane Federalnog ureda za pravdu Švicarske, baziran je na zahtjevu srbijanskih vlasti od 03. 02. 2014. Srbijanske vlasti sumnjiče Orića i druge pripadnike snaga bosanskih Muslimana da su između 1992. i 1995. napadali srpska sela u regionu Srebrenice kako bi protjerali srpsko stanovništvo a sve je rađeno uz mučenja, tortute i ubistva. Potjernica spominje napad na Zalazje od 12. jula 1992. u kome je ubijeno devetero civila", navodi se u saopštenju švicarskih vlasti.

"Federalni ured za pravdu će prije svega razmotriti je li izručenje uopće moguće. Također, istražit će se da li je slučaj koji je opisan u potjernici već obuhvaćen optužnicom i suđenjem Haškog tribunala", saopšteno je.

Kako smo prethodno saznali, BiH je pokrenula procedure kako bi od Švicarske dobila zvaničnu informaciju o hapšenju, potvrdio je za RSE Samir Kavazović, pomoćnik direktora za međunarodnu opoerativno-policijsku saradnju pri Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH.

“Direkcija, odnosno ured Interpola u Sarajevu, još uvijek nije zaprimio zvaničnu obavijest o hapšenju Nasera Orića od Interpola iz Berna”, rekao nam je Kavazović.

Kavazović podsjeća da je Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH još u februaru prošle godine proslijedila prigovor za raspisivanje potjernica za bh. državljanima koje je raspisao Interpol Beograd. Zbog protesta države Interpol je iz svojih baza podataka izbrisao osobe koje su bile u sistemu na osnovu beogradske potjernice.

“I ostale zemlje su imale obavezu da iz svojih baza podataka izbrišu ove osobe, a Interpol je naveo kako se dalje saradnja u tim predmetima ne može odvijati kanalima Interpola, jer ne bi bila u skladu s pravilnicima i statutom Interpola”, pojasno je Kavazović.

Oglasilo se kratko i Ministarstvo pravde BiH koje, uz navedeno, podcrtava da “nijedna članica Interpola po takvoj optužnici u vezi sa djelom koje je bilo predmet te potjernice ne bi mogla lišiti slobode navedeno lice“.

Glavni haški tužilac Serž Bramrec hapšenje i optužbe je prokomentirao u svjetlu suđenja koje se vodilo protiv Orića.

“Vjerujem da će švicarske vlasti uraditi posao i provjeriti validnost potjernice, ali i pravila koje govori da niko ne može biti suđen za isto djelo dva puta. Očito je da to ne mogu biti one optužbe koje su bile dijelom suđenja u Hagu”, konstatovao je Bramerc.

Vladimir Vukčević, tužilac za ratne zločine Srbije, koji boravi u Sarajevu, naveo je kako nije imao saznanja o hapšenju.

“Ne mogu komentarisati to. Procedura je u toku, pa neka Švicarska to reši. Nisam znao da će biti uhapšen Naser Orić”, kratkoje rekao Vukčević.

Iznenađen je i njegov kolega, glavni tužilac BiH Goran Salihović.

"Mi imamo jedan predmet koji je u fazi prijave, za ovo nismo znali. Znači, mi ćemo razgovarati sa gospodinom Vukčevićem, vidjet ćemo i tražit ćemo da se predmet ustupi BiH, da se vodi ovdje suđenje", poručio je Salihović.

XS
SM
MD
LG