Linkovi

Orban traži zajedničku evropsku vojsku


Lideri centralnoevropskih zemalja sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel na sastanku u Varšavi

Mađarski premijer Viktor Orban založio se za osnivanje zajedničke evropske vojske na sastanku članica EU iz centralne Evrope i njemačke kancelarke Angele Merkel u Varšavi. Merkel je međutim poručila da bezbjednost ne bi trebalo da bude jedini prioritet, već da bi ljudima trebalo obezbjediti i prosperitet i dobar život.

Mađarski premijer Viktor Orban poručio je danas da bi Evropska unija trebalo da počne da radi na uspostavljanju zajedničke evropske vojske. Orban, oštar kritičar politike Brisela u pogledu migracije, sastao se u Varšavi sa liderima centralnoevropskih članica EU i njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Bezbjednost bi trebalo da nam bude prioritet i treba da uspostavimo zajedničku evropsku vojsku.“

Orbanov prijedlog pozdravila je poljska premijerka Beata Šidlo, takođe poznata po oštrim stavovima o imigraciji i izbjeglicama.

„Naš cilj i najvažniji zadatak je da Evropska unija ostane snažan entitet koji garantuje bezbjednost svojim građanima“.

Međutim, njemačka kancelarka je uzvratila da Evropa ne bi trebalo samo da brine o bezbjednosti.

Ljudi će da prihvate Evropu samo ako im obećava bogastvo. I jasno stavlja do znanja da ima ambiciju. Ambiciju da bude dio najsavremenihjih tokova kada je riječ o tehnologiji i da nudi dobro plaćene poslove.“

Merkel je naglasila da Evropi predstoji mnogo posla, aludirajući na ambiciozne planove vezane za digitalnu tehnologiju i razvoj.

XS
SM
MD
LG