Linkovi

Orban u Srbiji: Ne prihvatamo diktat iz Brisela


Premijeri Srbije i Madjarske Aleksandar Vučić i Viktor Orban pre konferencije za medije u Nišu, 21. oktobra 2016.
Premijeri Srbije i Madjarske Aleksandar Vučić i Viktor Orban pre konferencije za medije u Nišu, 21. oktobra 2016.

Premijer Mađarske Viktor Orban i delegacija Mađarske Vlade nalaze se u poseti Srbiji, a zajednički sastanak dve Vlade održan je danas u Nišu. Susret premijera dve zemlje bio je povod i za razgovor o migrantskoj krizi, unapređenju odnosa Srbije i Mađarske, ali i o izborima u SAD.

Mađarska ne prihvata diktat iz Brisela i da će sama donositi odluke u vezi migrantske krize, izjavio je danas premijer te zemlje Viktor Orban tokom posete Nišu. Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, Orban je pružio podršku Srbiji u borbi protiv terorizma i zaustavljanja migracione krize i naglasio da je stabilnost Srbije od ključnog značaja za stabilnost u centralnoj Evropi.

Orban je dodao da saoseća sa migrantima, ali da im ne može dozvoliti da pomisle da je Mađarska ciljna država u koju mogu da dođu bez kontrole, nelegalno, i da se nadaju dobrom životu, jer u tom slučaju neće nikada otići.

Takođe, Orban je ocenio da Srbija doživljava privredni uzlet, a Mađarska, kako je rekao, ima ozbiljan nagomilan kapital i želela to da investira u Srbiju.

Srpski premijer je konstatovano da su odnosi dve države u političkom smislu na najvišem mogućem nivou i da će se oni i dalje unapređivati u gotovo svim oblastima. Smisao razgovora u Nišu je da unapredimo ekonomske odnose i izađemo u susret našim biznismenima i poslovnim ljudima, rekao je Aleksandar Vučić i dodao da je Mađarska sedmi spoljnotrgovinski partner Srbije.

Komentarišući pobedu Donalda Trampa na predsedničkim izborima u Americi, Orban je rekao da bi to mogla da bude prekretnica u odnosima SAD i partnera, posebno centralnoevropskih, koji bi, po njegovim rečima, morali biti mnogo slobodniji da govore i argumentuju. Orban je istakao da sa velikim nadanjima gleda na promenu u Americi, dok je Vučić rekao da mora da bude oprezan kada priča o tome.

XS
SM
MD
LG