Linkovi

Orban: Crnu Goru što pre u EU


Premijeri Crne Gore i Mađarske, Duško Marković i Viktor Orban tokom susreta u Budimpešti, 24. februar 2017 (gov.me)
Premijeri Crne Gore i Mađarske, Duško Marković i Viktor Orban tokom susreta u Budimpešti, 24. februar 2017 (gov.me)

Crnogorski premijer Duško Marković koji je u petak boravio u Budimpešti, podsjetio je da je Mađarska medju prvima ratifikovala Protokol o pristupanju Crne Gore NATO-u i da ta zemlja nastavlja da pruža nesebičnu podršku na evroatlantskom putu Crne Gore kao kontakt ambasada za NATO.

Bilateralni odnosi Crne Gore i Mađarske su odlični i bez ikakvih otvorenih pitanja, ekonomska saradnja napreduje i Crna Gora od obnove nezavisnosti napravila veliki napredak, ocijenili su predsjednici Vlada dvije zemlje, Duško Marković i Viktor Orban. Mađarski premijer je kazao će njegova zemlja nastaviti da pruža podršku Crnoj Gori na putu ka Evropskoj uniji i NATO-u. Orban je rekao da Mađarska iskreno podržava Crnu Goru u njenom nastojanju da postane članica NATO-a na putu koji je pri kraju.

"Rado bih vidio takav uspjeh i na kraju pregovora Crne Gore i Evropske unije. Istrajni smo u mišljenju da je Crnoj Gori mjesto u Evropskoj uniji. Kada bismo mi odlučivali o tome Crna Gora bi već bila u predsoblju ili bi bila na korak od ulaska", kazao je premijer Mađarske, dodajući da smatra da bi i zbog mira i stabilnosti u regionu Zapadnog Balkana njegova zemlja voljela da što prije vidi Crnu Goru u Evropskoj uniji.

Predsjednik Vlade Mađarske je rekao da je uvjerenje njegove Vlade da se mir i bezbjednost evropskog kontinenta ne može ostvariti ako takvo stanje nije na Balkanu.

"A to sve može samo preko njihovog članstva u Evropskoj uniji i NATO-u", istakao je Orban.

Marković je podsjetio da je Mađarska među prvima ratifikovala Protokol o pristupanju Crne Gore NATO-u i da ta zemlja nastavlja da pruža nesebičnu podršku i ekspertsku pomoć našem evroatlantskom putu kao kontakt ambasada za NATO.

“Vjerujemo da će se naš dio puta ka NATO privesti kraju u nekoliko narednih mjeseci. Očekujemo ratifikaciju Protokola u preostale četiri NATO članice u skoroj budućnosti, a crnogorski parlament je već spreman da obavi svoj dio posla. Očekujem da ćemo kraje maja, na Samitu NATO-a u Briselu, biti prisutni kao nova, 29.članica NATO-a”, poručio je Marković.

Marković je rekao da su regionalna saradnja i dobrosusjedski odnosi među ključnim prioritetima spoljnje politike Crne Gore, budući da kroz aktivno učešće u regionalnim inicijativama, jača pojedinačne odnose sa susjedima i ostalim zemljama Zapadnog Balkana i pomaže svoj, ali i napredak drugih zemalja kandidata na polju integracija.

"Informisao sam premijera o napretku Crne Gore na planu evropskih i evroatlantskih integracija i iskoristio priliku da još jednom zahvalim Mađarskoj na kontinuiranoj političkoj podršci u ostvarenju ovih važnih strateških ciljeva Crne Gore na planu vanjske politike", rekao je crnogorski premijer.

Marković i Orban su na konferenciji za medije saopštili da u oblasti ekonomije vide mogućnosti unapređenja, pogotovo u turizmu. Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković pozvao je mađarskog kolegu Viktora Orbana u uzvratnu posjetu, što je ovaj prihvatio.

XS
SM
MD
LG