Linkovi

Orban izbeglicama - molim vas, ne dolazite


Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk i madjarski premijer Viktor Orban na konferenciji za novinare u zgradi Evropskog saveta u Briselu, 3. septembra 2015.
Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk i madjarski premijer Viktor Orban na konferenciji za novinare u zgradi Evropskog saveta u Briselu, 3. septembra 2015.

Oštro kritikovani madjarski premijer, prepoznat kao najžešći zagovornik tvrde opcije, danas je iz Brisela prozvao sve evropske lidere da mu, umjesto kritika za gradnju ograde prema Srbiji, daju korisnu alternativu.

Pitanje solidarnosti evropskih članica kada je riječ o rješavanju izbjegličke krize i prijema izbjeglih, postalo je pitanje opstanka evropske ideje - danas je na to upozoreno sa evropskog vrha zbog opasnosti da, kako rekoše, Unija se podijeli na one koji bi da grade ograde pred migrantima i one koji bi im "otvorili vrata i prozore".

Oštro kritikovani madjarski premijer, prepoznat kao najžešći zagovornik tvrde opcije, danas je iz Brisela prozvao sve evropske lidere da mu, umjesto kritika za gradnju ograde prema Srbiji, daju korisnu alternativu.

Izbjeglička kriza je postala više od pitanja prijema onih koji, bježeći od rata i stradanja, traže šansu za novi život. Riječ je sada o tome kako se unutar granica Unije tumači pojam solidarnosti kao temelj evropskog projekta: da li solidarnost postoji samo u političkim govorima i živi samo u vrijeme kada se ne mora dokazati na djelu...

"Bilo bi neoprostivo ako se Evropa podijeli na one koji zagovaraju zatvaranje granica i na one koji bi za izbjeglice otvorili i vrata i prozore. Ovo vrijeme je vrijeme ispita i zato pozivam sve evropske lidere da udvostruče napore kada je riječ o solidarnosti sa članicama koje se suočavaju sa nevidjenim migracijskim talasima. Prihvat više izbjeglica je stvarni čin solidarnosti. Poštena raspodjela najmanje 100 hiljada ljudi je nešto što moramo da uradimo. Ako lideri ne pokažu dobru volju, solidarnost će postati prazan slogan i zamijeniće je ucjene, poliktičke podjele nove medjusobne optužbe”, istakao je predsjednik Evropskog savjeta, Donad Tusk.

Oštro kritikovani madjarski premijer, Viktor Orban, se našao danas u Briselu kako bi pozvao evropske lidere da mu, umjesto kritika, daju koristan savjet...

"Mnogi kritikuju ogradu koju podižemo na madjarskoj granici, a ja pitam sve evropske lidere: koje to druge ideje imate, kako kontrolisati 175 km dugu granicu sa Srbijom, sačuvati prostor Šengena bez ograde? Do sada niko nije bio u stanju da mi da bilo kakav dobar savjet..."

"Zapad stalno govori da držimo do vrijednosti kao što su dostojanstvo i ljudska prava a sada je trenutak da pokažemo ono o čemu pričamo- jer kada pričate sa ovim ljudima, reći će: mjesecima vjerujem da ću kada dodjem u Evropu imati i dostojanstvo i sigurnost za sebe i svoju djecu a sada su ovdje i ovo doživljavaju. Na nama je, humantircima, vladama, da im pomognemo da ne bi imali ovdje lošije uslove nego tamo odakle su došli...", ističe Brendon Lok, iz Globalne mreže za prava i razvoj u Njujorku.

"Evropska ideja je ideja solidarnosti. Ono što sada vidimo je sasvim suprotno, vidimo mnogo egoizma, a to je, u mojim očima, stvarna prijetnja EU", naveo je predsjednik Evropskog parlamenta, Martin Šulc:

Danas je njemačka kancelarka, tokom posjete Švicarskoj, još jednom pozvala na evropski pristup rješavanju izbjegličke krize i ukazala da od te zemlje treba učiti barem kako se rješavaju zahtjevi za azil - procedura tamo ne traje duže od 48 sati, dok madjarski premijer smatra da izbjeglice imaju pogrešnu predstavu o životu koji ih čeka u EU. Zato i njegov savjet:

"Molim vas, ne dolazite, Turska je sigurna zemlja, Srbija je sigurna zemlja, mnogo je sigurnih zemalja izmedju Evrope i bliskoistočnog regiona. Zato je bolje za vas, za vaše porodice, djecu, da ostanete tamo...

Srbija je sigurna zemlja, zašto onda ograda?

"Zato što prelaze granicu, prema evropskim zakonima, niko ne može da predje granicu bez registracije. A ja to ne mogu da uradim sa 175 km dugom granicom. Treba uvjeriti ljude da granicu prelaze na graničnim prelazima. To je normalna procedura...", naveo je Viktor Orban.

XS
SM
MD
LG