Linkovi

Optužnica za silovanje protiv čoveka u centru Nobelovog skandala


Članica Švedske akademije Katarina Frostenson i njen suprug Žan-Klod Arno (arhivski snimak)
Članica Švedske akademije Katarina Frostenson i njen suprug Žan-Klod Arno (arhivski snimak)

U Švedskoj je formalno podignuta optužnica za silovanje protiv fotografa Žan-Kloda Arnoa, čoveka u središtu seksualnog i finansijskog skandala koji je narušio ugled Švedske akademije, koja dodeljuje Nobelove nagrade za književnost.

Tužilac Kristina Vojgt saopštila je da postoje „ozbiljni dokazi, dovoljni za podizanje optužnice“ koja tereti Arnoa za silovanje jedne žene 2011. godine. Arno, koji je poznata ličnost u Švedskoj i direktor jednog kulturnog centra, oženjen je pesnikinjom, članicom Švedske akademije Katarinom Frostenson. Krajem 2017, čak 18 žena je u jednom švedskom listu optužilo ga je za seksualno uznemiravanje i napade.

On poriče sve navodne incidente, od kojih su se neki dogodiliu zgradama u vlasništvu Švedske akademije. Seksualni skandal, zajedno sa problemom curenja imena dobitnika Nobelove nagrade, pokrenuo je talas ostavki članova akademije, koja je odlučila da ove godine ne dodeli Nobelovu nagradu za književnost i umesto toga se posveti unutrašnjim reformama kako bi obnovila svoj ugled.

Arno je izjavio da "ne deli mišljenje tužiteljke da postoje obimni i ozbiljni dokazi." Dodao je da se "iskazi razlikuju, da nema tehničkih dokaza niti direktnih izjava očevidaca", kao i da je reč o događajima iz davne prošlosti.

XS
SM
MD
LG