Linkovi

Opservatorija: U vazdušnom udaru u istočnoj Siriji ubijena 54 boraca IS i civila


Mapa: Deir Ezor u Siriji
Mapa: Deir Ezor u Siriji

U vazdušnom udaru ubijeno je najmanje 54 ljudi, uključujući borce Islamske države i 28 civila u istočnoj sirijskoj proinciji Deir Ezor, javili su posmatrači iz organizacije za zaštitu ljudskih prava.

Sirijska opservatorija za ljudska prava, stacionirana u Britaniji, javila je da je u napadu izvedenom kasno u četvrtak pogođena fabrika leda u blizini iračke granice, u oblasti koju kontroliše grupa Islamska država i u koju su se sklonile desetine civila.

Posmatrači kažu da nije odmah bilo jasno da li su avioni koji si izveli napad irački, ili pripadaju članicama koalicije koju predvode SAD i koja se bori protiv IS-a.

Sirijska državna agencija SANA optužila je koaliciju koju predvode SAD za vazdušni udar, javivši da je 30 ljudi ubijeno, dok su mnogi ranjeni.

Agencija Rojters javlja da je koalicija predvođena SAD saopštila da je ona, ili njeni partneri, "možda izvela napade u blizini" oblasti u kojoj se, prema tvrdnjama Opservatorije, dogodilo ubistvo ljudi.

Koalicija je izvodila napade protiv Islamske države u toj oblasti u prošlosti, podržavajući borce predvođene Kurdima u borbi protiv ekstremističkih grupa. Irački borbeni avioni takođe su nedavno izvodili napade u istočnoj Siriji.

Islamska država izgubila je kontrolu nad većinom teritorija koje je držala u Siriji, ali je zadržala neke džepove, uključujući i Deir Ezor.

XS
SM
MD
LG