Linkovi

SAD uvele nove sankcije Venecueli


Lider opozicije i samoproglašeni lider Venecuele Huan Gvaido

Sjedinjene Države uvele su sankcije državnoj naftnoj kompaniji Venecuele, PDVSA, saopšteno je u ponedeljak iz Bele kuće.

"Nastavljamo da razotkrivamo korupciju Nikolasa Madura i njegovih bliskih saradnika i današnji potez će osigurati da ne mogu više da pljačkaju imovinu naroda Venecuele", rekao je na konferenciji za novinare savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton.​

Lider opozicije u Veneculi i samoproklamovani privremeni predsednik Huan Gvaido prethodno je pozvao na dvodnevne demonstracije u pokušaju da na svoju stranu pridobije i vojsku, koja podržava dosadašnjeg lidera Nikolasa Madura.

Gvaido je pozvao građane Venecuele da se okupe na mirnom, dvočasovnom protestu u podne u sredu, i da “traže od oružanih snaga da stanu na stranu naroda.” U subotu potom, Gvaido poziva pristalice širom države i sveta da izađu na ulice, istog dana kada ističe rok Evropske unije da se raspišu novi izbori.

U zemlji i širom sveta, u subotu ćemo biti na ulicama Venecuele i svuda u svetu da prihvatimo podršku Evropske unije narodu Venecuele, ali i ultimatum do nedelje dat Maduru. EU jasno priznaje ne samo naš parlament, naš Ustav, već i onog ko je sada preuzeo ovlašćenja predsednika”.

Gvaido nudi amnestiju vojnicima koji podrže demokratiju i odbace Madurovu vladavinu.

“Danas vam naređujem, vojnici Venecuele: ne sprečavajte mirne demonstracije kao pre.”

Pristalice opozicije – od kojih su neki uzvikivali: “Vojniče, prijatelju, samo još ti nisi sa nama”, delili su letke sa planovima za amnestiju na punktovima vojske i policije. Neki vojnici su bacali letke i cepali ih. Ipak, mnogi su rekli da je njihovim porodicama dosta nestašice hrane I osnovnih životnih namirnica.

O političoj krizi u Venecueli raspravljaće se u ponedeljak, 4. februara na vanrednom sastanku Lima grupe, koju čini 13 latinoameričkih zemalja. Domaćin sastanka u Otavi je Kanada.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG