Linkovi

Opozicija u Srbiji oštro protiv suspendovanja sednica parlamenta


Opozicione stranke optužile su danas predstavnike vlasti da se služe svim sredstvima kako bi obezbedile svom kandidatu Aleksandru Vučiću veliku prednost pred izbore, a poslednji u nizu takvih poteza, po oceni lidera opozicije, je današnja odluka da se prekinu zasedanja parlamenta do završetka izbora za predsednika Srbije.

Samo što je danas počelo redovno prolećno zasedanje Skupštine Srbije - odmah je i prekinuto, a kako je najavila predsednica parlamenta Maja Gojković, zasedanja neće biti dok se ne završe izbori za predsednika Srbije.

Takva odluka izazvala je oštre reakcije poslanika opozicionih stranaka, koji su kritikovali ponašanje vlasti pred predsedničke izbore - od kratkih rokova u kojima izbori treba da se održe i najave Aleksandra Vučića da u izbornu trku za predsednika ide iz premijerske fotelje, do današnje odluke Maje Gojković da, kako kaže opozicija, suspenduje parlament dok se ne završe izbori za predsednika Srbije.

"Zašto Skupština ne može da radi? Ne može da radi zbog toga što u Skupštini postoji opozicija, što je Skupština izgleda ostala jedini mikrofon, jedina govornica opozicije u Srbiji, i toga se Aleksandar Vučić panično boji", smatra šefica Poslaničkog kluba Za spas Srbije - Nova Srbija, Sanda Rašković Ivić.

"Kukavička i sramotna odluka. Ovo je nezabeleženo, bez presedana da se suspenduje rad Skupštine Srbije zato što jedan kandidat, koji želi da zloupotrebi svoju poziciju mesta predsednika Vlade, učestvuje u predsedničkoj kampanji i strah ga je od diskusije u Narodnoj skupštini. Ovo je praktično uvođenje vanrednog stanja", upozorana lider pokreta Dosta je bilo Saša Radulović.

On je najavio da će razgovarati sa drugim predsedničkim kandidatima da pokrenu sve dostupne pravne lekove, dok je lider Dveri Boško Obradović najavio da će zajednički delovati sa druga dva predsednička kandidata - Sašom Jankovićem i Vukom Jeremićem.

"Moj izborni štab i izborni štabovi predsedničkih kandidata Saše Jankovića i Vuka Jeremića napravili su zajedničko saopštenje i krenula je saradnja opozicionih predsedničkih kandidata, kako bismo obezbedili elementarne fer i poštene izborne uslove. I elementarno ravnopravan medijski tretman svih izbornih učesnika", kaže Obradović.

To što će izbori biti teški i na ivici regularnosti ne sme da bude izgovor opozicionim strankama da ne učine sve da pobede na izborima, rekao je lider Nove stranke Zoran Živković, i dodao da Vučić nema podršku većine građana, a da atmosfera podseća na onu koja je vladala pred 5. oktobar 2000.

A uz ocenu da će biti drugog kruga izbora, predsednik predsednik Centra za međunarodnu saradnju i održivi razvoj i predsednički kandidat Vuk Jeremić je ocenio da čak ni uz krađu koju planiraju, nema načina da vlast prebaci 50 odsto u prvom krugu.

XS
SM
MD
LG