Linkovi

Opozicija najavljuje veće proteste, u subotu na Studentskom trgu u Beogradu


Srpska zastava na zgradi skupštine, Foto: Glas Amerike
Srpska zastava na zgradi skupštine, Foto: Glas Amerike

Poslanici dela opozicije proveli su u skupštini noć, držeći konferencije za štampu, a na poslednjoj u nizu poručili su da je ovo početak otpora u parlamentu. Svoje okupljanje u parlamentu oni su nazvali “protestom pre protesta” i ujedno najavili da će protest nastaviti sutra na Studentskom trgu.

Boško Obradović, predsednik poslaničke grupe Dveri odbacio je mogućnost da protesti mogu biti nasilni, navodeći da se oni upravo bore protiv nasilja.

"Mislim da je nešto krenulo da se dešava. Jedno je bunt u skupštini, a drugo su ulični protesti i građanski bunt protiv nakaradne vlasti. Pridružujemo se protestu sutra kod Filiozofskog fakulteta. To je prirodan nastavak”, rekao je u skupštini Obradović.

Deo opozicije je u obraćanju novinarima govorio o amandmanima na budžet i predložene zakone, jer im to, kako su rekli, nije omogućeno u skupštinskoj sali.

Skupština je danas usvojila predloženi budžet za 2019. godine i u toku je glasanje o zakonima.

Obradović rekao je da su poslanici ovim načinom borbe vratili malo časti Domu Narodne skupštine i da su ostavrili jednu “malu pobedom" nad vlašću.

“Ovo je dokaz kako može da izgleda parlamentarni duh i da se čuje drugačije mišljenje. Dok mi govorimo u toku je glasanje i možete se uveriti da poslanici vlasti ne glasaju za sopstvene amandmane što je dokaz da je sve to jedna velika farsa da bi onemogućili opoziciju da govori,” rekao je Obradović novinarima.

Poslanik SDS Marko Ðurišić rekao je da je “borba protiv nasilja u Srbiji počela, odnosno da se intenzivirala”. Ðorđe Vukadinović je naveo da “režimski mediji” pokušavaju da protest opozicije povežu sa Prištinom i da pripišu opoziciji nameru da destabilizuje vlast, a da se oni, kako kaže, bore za pravo da iznesu svoje stavove.

“Ko je u koaliciji sa Haradinajem znaju svi u društvu, to su Aleksandar Vučić i SNS”, rekao je Đorđe Vukadinović iz Narodne stranke.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić reagovao je na aktivnosti opozicije i primetio da, ako nisu imali drugo, onda je i skupština dobro mesto.

On je naveo da se “zabavljaju ljudi” i dodao da “su dovodili tajkune na žurku noćas, tako da, ako nisu imali neko bolje mesto i to je dobro mesto”. Drugih, zvaničnih, ozbiljnijih reakcija od vladajućih političara, za sada nije bilo.

XS
SM
MD
LG