Linkovi

Opasna oluja na istočnoj obali SAD, zatvorene vladine ustanove


Snažna oluja zahvatila je severoistočne delove SAD uz pretnju poplava na obalama od Mejna do Virdžinije. Na udaru oluje našlo se više od 70 miliona Amerikanaca.

Hiljade letova su otkazane, dok je obustavljen i železnički saobraćaj u severoistočnom koridoru. Zatvorene su brojne škole u celom regionu a federalna vlada je zatvorila kancelarije u Vašingtonu.

U oluji je oštećena i bezbjdnosna ograda oko kuće potpredsednika SAD-a Majka Pensa, koju je probilo drvo oboreno u snažnom vetru

Stotine hiljada ljudi su već ostale bez električne energije. Zvaničnici sada strahuju da će se situacija dodatno pogoršati, s obzirom na to da se očekuje da vetrovi dostignu jačinu od više od 110 kilometara na sat.

Zbog snažnih pljuskova i visokih talasa, ulice u priobalnom delu Masačusetsa mogle bi da budu preplavljene vodom. Meterolozi upozoravaju da bi mogla da se ponovo oluja s početka januara kada je ledena morska voda više od jednog metra preplavila ulice Bostona.

Nacionalna meteorološka služba izdala je upozorenje na poplave u mestima od južnog Mejna do obale Virdžinije, uključujući i istočna predgrađa Njujorka.

U bostonskoj luci postavljene su vreće s peskom kao barijera od poplava. Takođe se prati kretanje snežne oluje koja ide ka istoku iz Ohaja a mogla bi da donese velike snežne padavine u državu Njujork.

Južna Kalifornija takođe se suočava sa opasnim nevremenom. Moguće je da će zbog opasnosti od odrona biti naređena obavezna evakuacija oko 30.000 stanovnika obale oko Santa Barbare, čije su obližnje šume izgorele u prošlogodišnjim požarima.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG