Linkovi

Štrajk sajtova zbog anti-piratskog zakona


Gugl danas zatamnio svoj logo
Gugl danas zatamnio svoj logo

One koji danas budu koristili internet očekuju zatamnjenja i pozivi na peticije jer nekoliko važnijih sajtova protestuju zbog predloga anti-piratskog zakona koji se razmatra u američkom Kongresu.

Enciklopedija bazirana na internetu, Vikipedija, zatamnila je na 24 sata svoju veb stranicu na engleskom jeziku, zajedno sa sajtom za blogove Boing Boing. Društvena mreža Reddit planira da tokom dana delimično zatamni svoju stranicu, dok je popularni pretraživač Gugl zamenio svoj, inače veoma šarenoliki i interaktivni logotip, crnom trakom za cenzuru.

To su samo neki od protesta čiji je cilj Zakon o obustavi piraterije na interentu (skraćeno SOPA), o čijem nacrtu se trenutno debatuje u američkom Predstavničkom domu, kao i Zakon o zaštiti intelektualnih prava (skraćeno PIPA) koji se razmatra u Senatu. Te mere imaju za cilj obustavu prodaje piratski iskopiranih američkih proizvoda u inostranstvu. Zakonski predlog SOPA sadrži i odredbu prema kojoj bi se sajtovi koji imaju piratskim putem stečeni sadržaj stavljali na crnu listu.

Te predloge podržavaju filmska i muzička industrija, čiji proizvodi se često ilegalno kopiraju. Te industrije navode da su pomenute mere neophodne u cilju zaštite intelektualnog vlasništva i radnih mesta.

S druge strane, internet-tehnološke kompanije – poput Gugla, Jahua i Tvitera – navode da bi ti zakoni mogli da nanesu štetu tehnološkoj industriji i krše pravo na slobodu govora.

Prošle nedelje, Bela kuća je priznala da je piraterija na stranim internet sajtovima ozbiljan problem koji zahteva zakonsku akciju. Medjutim, u istom saopštenju se kaže da Bela kuća „neće podržati zakon kojim bi se ograničila sloboda izražavanja, povećo rizik po bezbednost na internetu i potkopao dinamičnni, inovativni globalni internet.“

Bela kuća je takodje saopštila da će, na dvostranačkoj bazi, nastaviti rad sa Kongresom u cilju donošenja zakona kojim bi se obezbedile nove alatke neophodne za globalnu borbu protiv piraterije i falsifikata ali kojim bi istovremeno bili odbranjeni sloboda izražavanja, privatnost, bezbednost i inovacija.

XS
SM
MD
LG