Linkovi

Ombudsman: Čovek 11 godina nezakonito u zatvoru u Srbiji


Kancelarija Zaštitnika građana ustanovila je, nakon sprovedenog postupka kontrole zakonitosti i pravilnosti rada, da se u zatvoru u Sremskoj Mitrovici već više od 11 godina nalazi osoba koju je na zatvorsku kaznu osudio Okružni sud tadašnje nepriznate Republike Srpske Krajine u Belom Manastiru, "iako za to nisu ispunjeni propisani uslovi".

Osoba koja je uputila pritužbu Zaštitniku građana je u novembru 1996. godine, po molbi upravnika zatvora u Belom Manastiru, premešten u KPZ u Sremskoj Mitrovici, zbog pogoršanja bezbednosne situacije u tadašnjoj RSK, ustvrdio je Zaštitniku građana direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija. "U spisima stoji i da je, nakon prijema u zavod u Sremskoj Mitrovici, pritužilac zadržan na osnovu naloga službenika Ministarstva pravde datog u telefonskom razgovoru", saopštava Ombudsman.

Prema oceni te nezavisne institucije, presuda kojom je pritužiocu izrečena kazna zatvora, čije izvršenje sprovodi Uprava za izvršenje krivičnih sankcija, ne može izvršavati u zavodima u Republici Srbiji.

Od uprave se traži da odmah obustavi izvršenje kazne zatvora i da ga u pisanoj formi pouči o pravu na naknadu štete zbog neosnovanog lišenja slobode. Takođe, Zaštitnik građana zatražio je i da odmah bude obavešten o tome da li se na teritoriji Srbije nalaze još neke osobe koje izdržavaju kaznu po presudama sudova iz RSK.

"Stanovište koje je u pogledu zakonitosti rada Uprave zauzeo Zaštitnik građana razlikuje se u pogledu pravne ocene istovetnih bitnih činjenica i okolnosti od stanovišta koje su u svojim odlukama zauzeli Ustavni sud i Vrhovni kasacioni sud Republike Srbije, čija je sadržina izneta u obrazloženju akta Zaštitnika građana", stoji na kraju saopštenja Zaštitnika građana.

XS
SM
MD
LG