Linkovi

Hezbolah promenio dinamiku konflikta u Siriji


Omar Hossino
Omar Hossino

Nezavisni politički analitičar, Omaro Hosino komentariše angažovanost Hezbolaha u sirijskom konfliktu i izglede za sazivanje mirovne konferencije o Siriji.

Hosino: “Angažovanost snaga Hezbolaha u sirijskom konfliktu predstavlja veliku prekretnicu, kojom je promenjena priroda rata. Hezbolah je napao i zauzeo Kusair na granici sa Libanom, što definitivno predstavlja izraz podrške Hezbolaha režimu Bašara al-Asada. Dakle, umešanost Hezbolaha jasno definiše konflikt izmedju sunita i šiita, tako da u redovima opozicije imate pripadnike sirijske i iračke al-Kaide, koji se bore protiv Hezbolaha. Dakle, radi se o sunitskim islamističkim radikalnim grupama koje se bore portiv šiitiskih radikalnih grupa. Medjutim, angažovanost Hezbolaha u sirijskom konfliktu je pogoršala situaciju širom Bliskog istoka i povećala anti-šiitsko raspoloženje. Suniti su gnevni na Hezbolah zbog ulaska u sirijski konflikt, dok šiiti vide al-Kaidu kao anti-šiitsku komponentu i kao rezultat toga napetost se pojačava i preliva u Irak i Liban, uz angažovanost stranih džihadista. To je u potpunosti promenilo dinamiku rata i u stvari ide na ruku Asadovom režimu. Dobro obučeni i iskusni borci Hezbolaha mogli bi da pruže podršku Asadu do te mere da bi on mogao da izadje kao pobednik u ovom ratu.”

Glas Amerike: Šta mislite o održavanju medjunarodne mirovne konferencije o Siriji?

Hosino: “Mirovni proces koji su nedavno najavili američki državni sekretar Džon Keri i ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov predstavljao je veliki napredak u smisli zajedničkih nastojanja SAD i Rusije u rešavanju sirijske krize sa krajnjim ciljem potiskivanja sa vlasti Bašara Al-Asada. U medjuvremenu, Hezbolah je ušao u konflikt, tako da sirijski pobunjenici gube skoro na svim frontovima. Regionalna radikalizacija se povećala, a sirijska politička opozicija je podeljena i neefikasna. Opozicija čak odbacuje bilo kakve razgovore sa Asadoviim režimom. Ohrabreni Asad sada insistira da će prihvatiti mirovne pregovore u Ženevi ali pod uslovom da ostane na vlasti do 2014. i da zatim ima pravo da se ponovo kandidaje za predsednički položaj, što bi Rusija i Kina podržale, ali ne i Zapad. Na osnovu ovoga, moglo bi se zaključiti da nema političke solucije i da su sadašnji medjunarodni pregovori osudjeni na propast, tako da se ponovo razmatra mogućnost naoružvanja sirijske opozicije.”

Glas Amerike: Da li razjedinjenost i neorganizovanost opozicije stoji na putu zapadne pomoći?

Hosino: “Kako konflikt traje sve duže tako se problemi sa opozicijom umnožavaju i komplikuju. Imate podeljenost na terenu gde su na jednoj strani snage Slobodne sirijske armije, koje privlače umerenije islamiste i sekularne milicije, a na drugoj jedinice al-Kaide povezane sa al-Kaidom u Iraku, Avganistanu i Jemenu, kao i miliciju Salafista, koja je možda brojnija i jača od zajedničkih snaga Slobodne sirijske armije i al-Kaide. Van zemlje, Nacionalna koalicija sirijske opozicije pokazuje oštre nesuglasice izmedju onih koje podržava Katar i onih koje podržava Saudijska Arabija. Kao umerenije krilo, političari povezani sa Saudijskom Arabijom uživaju veću podršku SAD i Francuske, što je paradoksalno imajući u vidu da je Saudijska Arabija jedna od najautokratskijih i najstriktnijih islamskih monarhija.”
XS
SM
MD
LG