Linkovi

Hosino: Asad ostaje na vlasti


Omar Hosino, nezavisni sirijsko-američki analitičar
Omar Hosino, nezavisni sirijsko-američki analitičar

Nezavisni analitičar Omar Hosino smatra da će sirijski predsednik ostati na vlasti, zbog straha kako Zapada tako i Rusije da bi ekstremisti poput Al-Kaide mogli da preuzmu kontrolu u zemlji.

O razlozima odlučne podrške Rusije režimu sirijskog predsednika Bašara al-Asada i opasnosti od rastućeg prisustva i uticaja islamista i Al Kaide u Siriji, kolega Branko Mikašinović razgovarao je sa nezvisnim političkim analitičarem, Omarom Hosinom.

Hosino: “Rusija će podržavati režim Bašara al-Asada do kraja iz sledećih razloga: Prvo, Putin je, ako hoćete, priteran uza zid i više ne želi da pokaže bilo kakve slabosti na Bliskom istoku. To je region u kome je Rusija relevantna. Sirija je poslednja odstupnica, poslednji bastion na Bliskom istoku, gde Rusija brani svoje geopolitičke interese ne samo u toj zemlji, već kroz nju i na Bliskom istoku.

Drugo, Rusija je ubedjena da bi padom al-Asada vlast u toj zemlji preuzela Al-Kaida ili slični ekstremisti, što ne bi bilo u interesu Moskve, ali ni Zapada. Treće, Rusija i Sirija imaju tradicionalno dobre i duge odnose, koji su ekonomske, političke i vojne prirode. Damask kupuje od Rusije oružje, a Rusija ima svoju pomorsku bazu u toj zemlji i jedinu i veoma važnu na Bliskom istoku. Dakle, u srcu Levanta, sa Bašarom al-Asadom, Rusija ostaje relevantan faktor.”

Glas Amerike: Veliki broj stranih boraca i pripadnika Al Kaide stiže u Siriju, učvršćuje svoja uporišta i postaje velika regionalna pretnja?

Hosino: “Sirija je na prvom mestu u svetu po aktivnostima džihadista, koji dolaze iz Evrope, Rusije, Pakistana, Bangladeša i Afrike. Nedavno je jedan predstavnik Centralne obaveštajne agencije u izjavi za Njujork Tajms rekao da je Sirija najopasnije mesto na svetu zbog prisustva terorista. Svakim danom Al Kaida i njene filijale postaju sve snažnije i one u regionima pod njihovom kontrolom nastoje da primene striktnu interpretaciju Islamskog zakona.

Ti strani borci se približavaju i teritorijama Alavita, što predstavlja sasvim novu eskalaciju ratnih aktivnosti. Pored Al Kaide, Hezbolah, koji je na američkoj listi terorističkih organizacija, takodje je angažovan u borbama u Siriji sa desetinama hiljada boraca. Ovakav razvoj dogadjaja ukazuje na neuspeh američke regionalne politike, pošto aktivnosti islamista ne samo da nisu smanjene i izolovane, već su intenzivirane. To je u suprotnosti sa ciljem Obamine administracije da pokuša da spreči da Sirija postane drugi Irak.”

Glas Amerike: Da li to znači da Bašar Al Asad postaje neophodan zapadni partner?

Hosino: “Od samog početka gradjanskog rata, režim Bašara Al Asada je tvrdio da je on jedina alternativa Al Kaidi i zapadni partner u borbi protiv Al Kaide u Siriji. Al Asad je sada pridobio podršku manjina u toj zemlji, čak i onih koje su do nedavno bile protiv njega. To je podstaklo i neke strane zemlje da ne upute vojnu pomoć opoziciji, uprkos ranijim obećanjima, što se može protumačiti i kao diplomatski uspeh Bašara al Asada. Velika Britanije je pre par nedelja, na primer, otkazala vojnu pomoć pobunjenicima, iz bojazni od naoružavanja Al Kaide medju pobunjenicima. Sve to ukazuje da će Asad ostati i dalje na vlasti, ako ne u celoj Siriji, onda bar u nekim njenim delovima.”
XS
SM
MD
LG