Linkovi

"Olovka" otkriva tumor za samo 10 sekundi


Hirurgija ima glavnu ulogu u uspostavljanju dijagnoze kancera i utvrđivanju koliko se rak možda proširio. Ali uskoro, umesto da sačekaju laboratorijske rezultate, hirurzi bi mogli da ustanove gde se tumor tačno nalazi skoro odmah, tokom operacije, koristeći aparat u obliku olovke.

Aparat, nazvan Mas Spek Pen, otkriva tumor za samo 10 sekundi. Još uvek u fazi testiranja u laboratoriji, olovka može da ustanovi razliku između zdravog i kanceroznog tkiva sa 96 procenata tačnosti, tvrde istraživači sa Univerziteta države Teksas u Ostinu.

„Mas Spek Pen je neinvazivni ručni aparat koji može da se koristi za uspostavljanje dijagnoze ljudskog tkiva u realnom vremenu, kako bi pomogli lekaru da napravi analizu“, kaže istraživač Đijaling Žang.

U operacionoj sali, pošto je kancerozni tumor uklonjen iz tela, jednokratni plastični vrh olovke prislanja se na tkivo, a pritiskom noge na pedalu oslobađa se kapljica vode.

“Imamo plastično crevo kojim se dostavlja kontrolna kapljica vode do vrha olovke. Kapljica vode zatim stiže u spektrometar posle čega te informacije mogu da se analiziraju", objašnjava Marta Sans Eskofet, asistent istraživača.

Posle brze automatske analize, natpis “normalno” ili “kancerozno” pojavi se na kompjuterskom ekranu, samo nekoliko sekundi kasnije. Ta brza dijagnoza sa ivica tumora može da pomogne hirurzima da mnogo preciznije utvrde da li su uklonili sve kancerozne ćelije. Molekuli koje je prikupila kapljica formiraju komplet biomarkera jedinstvenih za različite vrste kancera. Instrument upoređuje te takoreći “molekularne otiske prstiju” sa stotinama uzoraka normalnog i kanceroznog tkiva.

“Ono što trenutno koristimo može da traje negde između 30 minuta do dve nedelje, a sa Mas Spek Penom možemo da dobijemo informaciju za oko 10 sekundi, što je veliko poboljšanje”.

Tim istraživača radi na tome da širom sveta obezbedi patent za ovu tehnologiju, koja bi mogla da pomogne da se spasu milioni života.

XS
SM
MD
LG