Linkovi

Olimpijske igre: Prilika za mir na Korejskom poluostrvu?


Zastave u Olimpijskom selu u Pjongčangu
Zastave u Olimpijskom selu u Pjongčangu

Sjeverna Koreja je zbog učešća u Zimskim olimpijskim igrama u Pjongčangu, koje počinju ove nedelje, napravila pauzu u nuklearnim i raketnim probama. Taj razvoj događaja za domaćina igara, Južnu Koreju, opravdava zalaganje za veći angažman sa Pjongjangom da bi se mirnim putem riješila kriza na Korejskom poluostrvu. Međutim, Sjedinjene Države su skeptične u pogledu sjevenorkorejskih poteza koje vide kao pokušaj da se podrije međunarodno podrška za oštre ekonomske sankcije.

Sjeverna i Južna Koreja će na otvaranju Olimpijskih igara u Pjongčangu nastupiti zajedno, pod specijalnom jedinstvenom zastavom. Takođe će imati jedan ženski tim za hokej. Sportiste iz obje zemlje podržaće i navijačice iz Sjeverne Koreje poznate kao “vojska ljepotica”, dok će sjevernokorejska muzička trupa Samdžijon i drugi umjetnici nastupiti u regionu Pjongčanga i u Seulu.

Ta olimpijska saradnja je za južnokorejskog predsjednika Mun Džae-ina, dio šire diplomatske inicijative da se mirnim putem riješi nuklearni spor sa Sjevernom Korejom.

“Moramo takođe da uvedemo Sjevernu Koreju u dijalog o denuklearizaciji, što će takođe poboljšati među-korejske odnose”.

Međutim, u Južnoj Koreji raste protivljenje Munovom olimpijskom angažmanu, koji konzervativci vide kao jednostrano davanje ustupaka represivnom sjevernom susjedu. Sjedinjene Države takođe smatraju da je sjevernokorejska olimpijska saradnja pokušaj Pjongjanga da popravi svoj imidž I oslabi međunarodnu podršku oštrijim sankcijama.

“Pokušavaju time da odvuku pažnju. Sjeverna Koreja radi ono što je uvijek radila, a to je “počni da pričaš kada situacija postane užarena”, naglasila je američka ambasadorka u Ujedinjenim nacijama Niki Hejli.

Američki predsjednik Donald Tramp zalaže se za strategiju vršenja maksimalnog pritiska, naglašavanjem oštrijih ekonomskih sankcija i moguće vojne akcije, da bi se Sjeverna Koreja spriječila da razvije nuklearne rakete dugog dometa, koje bi mogle da pogode američko kopno.

Međutim, sjevernokorejski lider Kim Džong Un i dalje nije spreman da razgovara o zaustavljanju nuklearnog programa. Očekuje se i da će Sjeverna Koreja, dan prije ceremonije otvaranja Olimpijskih igara, održati veliku vojnu paradu na kojoj bi mogle da budu prikazane rakete dugog dometa.

Predsjednik Tramp nije želio da predviđa kakvi će biti izgledi za mir posle Olimpijskih igara.

Vidjećemo kako će biti. Mislim da će Olimpijske igre biti dobre, a posle toga, ko zna? Saznaćemo i to uskoro.”.

Sjedinjene Države i Južna Koreja suspendovali su zajedničke vojne vježbe tokom održavanja igara, ali su nagovijestile da će one biti nastavljene uprkos sjevernokorejskim zahtjevima da se obustave da bi se podržalo poboljšanje odnosa na Korejskom poluostrvu.

U međuvremenu, u Vašingtonu se sve više govori o izvođenju ograničenog vojnog napada u slučaju nove sjevernokorejske provokacije, uprkos riziku od širenja sukoba u regionu.

XS
SM
MD
LG