Linkovi

Okrugli stolovi bez realnih predloga, pitanje Kosova se rešava sada


Dušan Janjić, Forum za etničke odnose (Foto: Medijacentar Beograd)

Na predstavljaju drugog izveštaja "Monitoring i izveštavanje o unutrašnjem dijalogu o Kosovu" rečeno je da je taj dijalog uznapredovao pre svega otpočinjanjem institucionalnih rasprava u Srbiji, ali da je zbog izbora učesnika, koji su predstavnici institucija koje se finansiraju iz budžeta, ide ka "preteranom usmeravanju rasprave", što utiče na kvalitet i širinu dijaloga. Autori izveštaja zaključuju da zabrinjava i to što je sve manje zalaganja za politiku malih koraka, dijaloga i primene briselskih sporazuma.

"Propuštena je prilika da se pozovu oni koji se zaistinski bave temom unutrašnjeg dijaloga ili su uticajni akteri u stvaranju javnog mnjenja," rekao je osnivač Foruma Dušan Janjić i dodao da je potrebno uključivanje onih koji su u stanju da formulišu rešenja koja su realno sprovodiva i koja doprinose procesu istorijskog pomirenja.

Do sada je održano šest okruglih stolova u okviru unutašnjeg dijaloga, ali oni nisu rezultirali dovoljnim brojem realnih i ostvarivih predloga, pa ne mogu biti od odlučujućeg značaja za definisanje interesa Srbije i srpske zajednice u procesu normalizacije, kao ni za jasno definisanje realno ostvarivih ciljeva Srbije i Srba koje treba realizovati u nastavku Briselskog dijaloga.

Na osnovu istraživanja na socijalnim mrežama koje je sprovedeno na uzorku od 2.864 postova na Fejsbuku i 3.218 tvitova, pokazalo je da 56 odsto ljudi podržava ili ima neutralan stav o unutrašnjem dijalogu, dok se negativno izjašnjava oko 44 odsto, kaže Predstavnica Centra za nove medije Liber Tatjana Vehovec.

Oni koji su izričito protiv prednjače na Fejsbuku, a 42 odsto protivnika dijaloga, to vidi kao "izdaju" Kosova, dok oko 10 odsto dijalog vidi kao "prodaju" Kosova.
Prema ovom istraživanju 40 odsto korisnika društvenih mreža smatra da se pitanje Kosova rešava sada.

Ono što je dodatni problem je da su Srbi sa Kosova u dijalog uključeni samo tako što mogu pratiti šta se dešava putem medija, navodi se u izveštaju Foruma.

Uz institucionalni dijalog, u raspravu su se uključile stranke, ali i nezavisni i nevladini akteri, ali rezultata tih rasprava nema na sajtu Radne grupe za vođenje dijaloga, niti su ih preneli mediji bliski vlasti, kaže Janjić.

"I ovaj podatak govori o podeljenosti u javnom životu Srbije kao i da vlast učestvuje u ovim podelama zauzimajući jednu od strana," navodi se u izveštaju. Kao primeri rasprava koje su organizovali nevladini akteri navode se tribina studentske organizacije "Nomokanon" i debata "Kosovski čvor" u Centru za kulturnu dekontaminaciju.

Janjić je ukazao na da je u ovom periodu primećeno oživljavanje šovinizma i etnonacionalizma i da je govor mržnje prisutan, a da se politički neistomišljenici nazivaju "izdajnicima i plaćencima", ali da na to nema nikakve reakcije vlasti.
"Ono što je novo i što je zabrinjavajuće jeste da su se pojavili glasovi ratne opcije, vojne opcije. Ranije je postojala stopostotna saglasnost i podrška ideji (Aleksandra) Vučića da se miruje, ovog puta ima zagovaranja ratne opcije", rekao je Dušan Janjić u izjavi za N1 TV.

Izveštaj o unutrašnjem dijalogu odnosi se na period od 1. novembra 2017. godine do 15. januara 2018. godine, ali se ubistvo lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića, koje se dogodilo 16. januara ne pominje.

U izveštaju se navodi da se tokom rasprave zagovaraju rešenja poput razgraničenja sa Albancima i stanje status quo i da se provlači ideja o međunarodnoj konferenciji na kojoj bi se postigao dogovor o "konačnom rešenju" o pitanju statusa Kosova.

Janjić je podsetio da se ubijeni Ivanović protivio razgraničenju, jer se takva rešenja sprovode samo na mapi, a da u životu takva rešenja nisu moguća bez rata ograničenog dejstva i novih žrtava, a da treba promisliti koje su posledice takvog koncepta

U izveštaju se navodi i da je intenzivirana aktivnost zvaničnika Srbije na upoznavanju predstavnika stranih država i međunarodnih organizacija o unutrašnjem dijalogu i da je u porastu interesovanje međunarodnih aktera za to pitanje, kao i da je povećana aktivnost Ministarstva spoljnih poslova ka blokiranju i preokretanju odluka o priznanju Kosova.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG