Linkovi

Okončana mini diplomatska kriza između SAD i Srbije?


Arhiva - Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin, desno, 29. juna 2017.
Arhiva - Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin, desno, 29. juna 2017.

Mini diplomatska kriza Sjedinjenih Država i Srbije - formulacija je koju mediji u Srbiji poslednjih dana koriste opisujući razmenu komentara, ocena i poruka između ambasadora SAD u Srbiji, Kajla Skata i ministra odbrane Srbije, Aleksandra Vulina.

Do ovog dijaloga u javnosti došlo je nakon što je ambasador SAD u Srbiji na Tviteru, podelivši tekst Vašington posta pod naslovom "Srpski ministar odbrane hvali osuđenog ratnog zločinca", prokomentarisao da "meseci rada na poboljašnju imidža Srbije u SAD mogu biti podriveni jednom izjavom", poput one koju je izneo ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin, kada je se na skupu u Nišu pojavio pored bivšeg generala Vojske Srbije, Vladimira Lazarevića.

Lazarević, poslednji komandat Treće armijske oblasti u vreme rata na Kosovu i intervencije NATO-a, osuđen je pred Haškim tribunalom zbog ratnih zločina na Kosovu. Oslobođen je iz zatvora nakon što je odslužio dve trećine kazne i danas kao penzioner živi u Srbiji.

Aleksandar Vulin je na tom skupu bivših starešina Treće armije Vojske Jugoslavije, iz vremena NATO intervencije u SRJ, rekao da su svi koji su branili Srbiju "najhrabriji među hrabrima", misleći pri tome i na pored njega prisutnog generala u penziji Vladimira Lazarevića. Kazao je i da je "prošlo vreme kada ti ljudi nisu mogli da uđu u Vojnu akademiju i kada su nas terali da ih se stidimo".

"Nikada se više niko neće stideti ovih ljudi, jer ih se nikada nije postidela vojska kojoj su komandovali i nikada ih se nije postideo narod koji su branili i odbranili", naveo je Vulin.

"Ponosan na generala Lazarevića"

Vulin je, nakon tvita Skata, rekao da ga je reakcija amabasdora začudila. "Istina je da sam ponosan na borbu svog naroda, istina je da sam ponosan na generala Lazarevića, istina je da sam ponosan na sve te ljude koji su branili ovu zemlju i istina je da ih se ne stidim. Zamislite kad bih ja tvitovao, šerovao, lajkovao sve tekstove koji se napišu po mom mišljenju da su loši od strane ambasadora Skata, pa na šta bi to ličilo", rekao je ministar odbrane Aleksandar Vulin.

Bivši načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije Neboša Pavković, levo, i general Vladimir Lazarević, desno, tokom vojne vežbe u blizini grada Pirota na istoku Srbije, 1. septembra 2000. godine.
Bivši načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije Neboša Pavković, levo, i general Vladimir Lazarević, desno, tokom vojne vežbe u blizini grada Pirota na istoku Srbije, 1. septembra 2000. godine.

Vulin je rekao da ga čudi to što, kako je rekao, "ambasador ne vidi mogućnost podrivanja imidža i pretnju odnosima u tome što je haški optuženik Ante Gotovina savetnik u Vladi Hrvatske ili u oslobađanju Nasera Orića".

Ante Gotovina i Naser Orić su, podsećamo, za razliku od generala Lazarevića oslobođeni optužnica pred Haškim tribunalom.

Vulin je dodao da je zbog takvog stava "nedeljama" izložen medijskim napadima, kao i da je spreman da "plati cenu".

Na kraju je poručio da ne želi da se izjašnjava o ambasadoru Skatu, jer poštuje zemlju iz koje dolazi, ali i da bi ambasador Skat trebalo da prestane da se izjašnjava o njemu i da poštuje zemlju koja ga je primila.

Vulina je u ovome kasnije podržao i njegov kolega iz vlade, kao i nekadašnje vlasti u vreme režma Slobodana Miloševića, aktuelni šef diplomatije Srbije i lider Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić, koji je izjavio da ambasador SAD u Beogradu ne treba da se meša u unutrašnje stvari Srbije, jer "naši ambasadori to ne čine".

"Tresla se gora, rodio se miš"

Ambasador Skat u ponedeljak je, čini se, stavio tačku na raspravu sa ministrom Vulinom, rekavši da se ne meša u unutrašnje stvari Srbije, već da samo komentariše određena dešavanja u zemlji.

Arhiva - Ambasador SAD u Srbiji Kajl Skat tokom sastanka u Beogradu, 29. avgusta 2016.
Arhiva - Ambasador SAD u Srbiji Kajl Skat tokom sastanka u Beogradu, 29. avgusta 2016.

"Interesantno je i ironično da kada pozitivno komentarišem unutrašnji dijalog o Kosovu, onda nema reakcija. Ili ako pozdravim ekonomski razvoj i napredak u ekonomskim reformama, onda nikom ništa. Ali ako objavim nešto kritično, onda su reakcije drugačije", rekao je Skat novinarima odgovarajući na pitanja o sporenju sa ministrom Vulinom, preneo je N1.

Dodao je da razume reakcije na njegov komentar o Vulinu, ali da dalje neće da to komentariše i smatra da se tome daje preveliki značaj.

"Što bi rekli u Srbiji - tresla se gora rodio se miš", kazao je Skat.

"Epizoda nije dobrodošla"

Na razmenu reakcija i poruka između ministra odbrane Srbije i predstavnika SAD u Srbiji, različito su reagovali predstavnici srpskih političkih partija, dok analitičari ocenjuju da ova epizoda nije dobrodošla, ali i da neće značajno poremetiti odnose dve zemlje.

I dok radikali pozivaju u Skupštini Srbije da Vlada Srbije ambasadora Skata proglasi personon non grata, zbog "javnog napada na ministra odbrane Republike Srbije", Liberalno demokratska partija ocenila je da "Vlada Srbija ne može da ostane nema dok se njeni ministri ponašaju kao zaštitnici onih koji su poveli Srbiju u ratove iz kojih se mnogi nisu vratili, a oni koji su ostali u Srbiji žive kao večiti taoci najgorih medju nama koji se opet slave kao junaci i uzori", navodi LDP u saopštenju.

Ovo je epizoda koja nije dobrodošla, smatra stručnjak za međunarodne odnose Ivan Vejvoda i dodaje da ministri treba da se uzdrže od pohvala zločincima.

"Političari su tu da budu reizabrani, bar u njihovom viđenju stvari, ali je važno da se uzdignu na nivo državništva, na nivo javnog dobra i da malo zapostave te interese koji gledaju samo da li će njihova popularnost u domaćem javnom mnjenju da raste", kaže Ivan Vejvoda za televiziju N1.

"Ne očekujem da u ovom trenutku dođe do bilo kakvih poremećaja između Srbije i SAD zbog jedne izjave, ali se mora voditi računa da su određene teme od izuzetnog značaja za Srbiju, za region, ali i za našu ukupnu poziciju u međunaodnim odnosima", rekla je Aleksandra Joksimović iz Centra za spoljnu politiku.

XS
SM
MD
LG