Linkovi

Kraj naftne mrlje?


Kraj naftne mrlje?
Kraj naftne mrlje?

Stručnjaci "Britiš petroleuma" postavili su noćas novi poklopac iznad bušotine na dnu Meksičkog zaliva u nadi da će posle 83 dana u potpunosti uspeti da zaustave izlivanje nafte, koje je dovelo do najveće ekološke katastrofe u istoriji Sjedinjenih Država. Radnici su započeli sa testovima koji će pokazati da li poklopac može da izdrži pritisak nafte i gasa.

Danas se postavlja presudno pitanje – hoće li poklopac uspeti da zadrži naftu?

“Sigurni smo da možemo da preuzmemo kontrolu nad ovim izlivanjem, a onda da počnemo da zatvaramo ventile i tako zaustavimo emisiju ugljovodonika”, uveren je Ted Alen, admiral Obalske straže SAD.

Nafta trenutno ističe samo iz probušene cevi pri vrhu konstrukcije nad bušotinom, baš kao što su inženjeri i predvideli. Poklopac će biti testiran zatvaranjem tri odvojena ventila i blokiranjem isticanja nafte. Ako sve bude teklo po planu, u narednih 48 sati nafta će i dalje isticati, ali će BP moći da je pokupi i smesti u brodove usidrene iznad bušotine.

“Svaki put kad su nešto probali, uspeli su malo da poboljšaju situaciju. Nadam se da će ovaj pokušaj biti uspešniji od prethodnog. Dogodila se ogromna greška, ali izgleda da se trude da poprave stvari”, kaže ribar Rendi Bartelemi.

Nacionalna televizija je uživo prenosila manevar, koji je započet u subotu kada je robot podmornica, na dubini od oko 1,5 kilometra, skinula stari poklopac i polako počela da postavlja novi, koji treba bolje da naleže i potpuno spreči isticanje nafte.

“Protekla 24 sata su izuzetno važna u životnom ciklusu ovog pokušaja”, izjavio je Alen.

Problem, medjutim, nije potpuno rešen, a ovaj test može da ima dva ishoda.

“Postoji opasnost da dodje do prevelikog pritiska što će da izazove eksploziju i nova oštećenja na cevi”, objašnjava Mičio Kaku, autor knjige "Fizika nemogućeg".

Novi poklopac samo je privremeno rešenje za katastrofu u kojoj je do ponedeljka, prema najgrubljim procenama federalne vlade, u more isteklo između 89 i 176 miliona galona nafte. Za trajno rešenje potrebno je da se naprave još dve bušotine na istom podmorskom naftnom polju. Prva od njih trebalo bi da bude završena do sredine avgusta.

XS
SM
MD
LG