Linkovi

Situacija s naftnom mrljom sve gora


Vesti o naftnoj mrlji u Meksičkom zalivu su iz dana u dan sve crnje. Naftni gigant BP objavio je da je situacija mnogo lošija nego što se prvobitno mislilo, a kako sada izgleda, ideja da se nafta u vodi rastvara hemijskim sredstvima verovatno nije bila baš najbolja.

Prirodna katastrofa nastala posle pucanja podvodne cevi za dovod nafte sada može uživo da se prati preko interneta. Što više vidimo, jasnije je koliko je situacija loša.

„Ovi snimci služe kao odličan dokazni materijal o nemarnosti BP-a i razmerama ove prirodne katastrofe - najgore u istoriji Sjedinjenih Država“, kaže demokratski kongresmen iz države Masačusets Ed Marki.

BP je mesec dana uveravao javnost da iz oštećene cevi ističe oko 5 hiljada barela nafte dnevno, međutim sada priznaje da je količina veća i da cev kroz koju se deo nafte odvodi do brodova nema dovoljan kapacitet, te da se ogromne količine nafte i dalje izlivaju u okean.

“Nove procene su između 40 i 100 hiljada barela dnevno”, smatra dr Timoti Kroun iz Opservatorije “Lemont-Doerti”.

Predstavnici BP-a su u poslednjih mesec dana takodje tvrdili da je sastav hemijskog sredstva kojim je prskan zagađeni deo okeana kako bi se nafta rastvorila pre nego što dođe do površine, sličan sapunu. Međutim, iako je to tačno za neke hemikalije, nije i za Koreksit, koji BP trenutno koristi.

“Zna se da je on toksičan za ljude, morske i druge organizme”, kaže Ričard Stajner, profesor na Univerzitetu države Aljaska.

Štetnost Koreksita otkrivena je pre 20 godina posle izlivanja nafte na Aljasci, kada su sve životinje koje su došle u kontakt sa tom hemikalijom - uginule. Američka agencija za zaštitu životne sredine tek je sada, posle četiri nedelje, naredila BP-u da prestane sa korišćenjem Koreksita.

Guverner Luizijane, Bobi Džindel rekao je TV mreži ABC da je nedeljama pokušavao da dođe do informacije o tome koja se hemikalija koristi, ali da su predstavnici BP-a odbijali da kažu.

“Ne treba im naše odobrenje, tako da mislim da su sami odlučili da ga koriste”, kaže Džindel.

Za to vreme, duž obale vlada opsadno stanje. Nacionalna garda je u sredu završila sa postavljanjem barikada između ostrva, a već u četvrtak je na obali primećena nafta.

“Bukvalno koristimo svaki raspoloživi materijal kako bi zaustavili širenje mrlje. Ukoliko uđe u močvarno područje biće nemoguće očistiti vodu”,
ističe Džindel.

Ipak, direktori BP-a su optimisti i kažu da bi izlivanje nafte moglo da bude zaustavljeno već početkom iduće nedelje. Najnoviji plan je da se u nedelju ili ponedeljak u probušenu cev ubaci blato, koje bi trebalo da zaustavi curenje. Portparol BP-a, Džon Kari je u izjavi za "Glas Amerike" rekao da će se u oštećenu cev ubacivati oko 40 barela blata svakog minuta kako bi se curenje nafte zaustavilo na određeno vreme, koje je potrebno da se u cev ulije cement, koji će je trajno zatvoriti.

XS
SM
MD
LG