Linkovi

Izlivena nafta ugrožava obalu Floride


Izlivena nafta u Meksičkom zalivu ugrožava i brojne plaže na Floridi
Izlivena nafta u Meksičkom zalivu ugrožava i brojne plaže na Floridi

Američkoj saveznoj državi Floridi, koja ima 1300 kilometara plaža, preti opasnost od zagađivanja naftom izlivenom u Meksičkom zalivu. Iz tog razloga pripadnici oružanih snaga i ekološki aktivisti u svim njenim delovima motre na pojavu naftnih mrlja.

Osmatranje obala Floride počinje iz vazduha. Tri puta dnevno posade uzleću, sa aerodroma Obalske straže u mestu Klirvoter, u potrazi za tragovima nafte. Ovaj avion preleteće 2400 kilometara u okolini Pensakole. Posadu predvodi poručnik Skot Marfi:

“Ovo je prvi dan da smo imali plavo nebo i vidljivost od 24 kilometara“..

Posade vizuelno osmatraju morsku površinu, dok radarom tragaju za naftom ispod vodene površine.

Zapažanja posada Obalske straže upoređuju se sa satelitskim snimcima i posmatranjima sa brodova radi izrade mape kretanja naftnih mrlja.

Pedesetak kilometara od obale Pensakole posada je opazila nešto u vodi. Problem je kako razlikovati ulje od drugih tamnih mrlja, poput senki od oblaka ili od morske trave.

“Pri brzini od 5 kilometara u minutu teško je razaznati šta je šta. Obično izveštavamo poziciju i to da vidimo nešto što bi mogla da bude i morska trava, a oni onda šalju brod da to potvrdi,” kaže pilot Obalske straže Marfi.

Zapažanja se takođe šalju u centar za praćenje mrlja, čije kretanje nije lako pratiti, kaže kopilot Brajan Boland:

“Leteli smo par sati, a sada imamo pauzu od 24 sata, tako da je nemoguće predvideti kako će na mrlju uticati vetar ili talasi. Da li će se mrlja povećati, krenuti prema obali ili od nje".

Nafta je već stigla do plaža Pensakole. Ekipe za čišćenje radile su i za praznik, 4. juli, kada su plaže obično pune turista. Stručnjaci kažu da je čišćenje plaža relativno lako.

Taj posao je teži u močvarnim predelima poput Ki Larga. Biolozi redovno patroliraju plićacima koji su staništa za mnoge ribe i školjke. Eksperti strahuju da bi nafta mogla da uništi vegetaciju i dovede u pitanje čitav lanac ishrane. Rejndžer u Nacionalnom parku, Den Kiger, kaže da je nafta posebno opasna za močvarno rastinje i morsku travu:

“Morska trava ima veoma važnu ulogu u filtriranju vode. Njome se hrane morske krave i kornjače, a ona je i utočište za riblji mlađ.”

Nafta za sada još nije primećena u blizini arhipelaga Florida Kiz, a stručnjaci kažu da je rizik mali jer je vetrovi i talasi guraju u drugom pravcu.

Dok se čišćenja naftnih mrlja u saveznim državama Luizijani, Alabami i Misisipiju nastavlja, funkcioneri u Floridi drže njene obale nprekidno pod nadzorom.

XS
SM
MD
LG