Linkovi

Oštriji zakon za naftnu industriju


Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio je predlog zakona koji predviđa nove propise o bezbednosti eksploatacije nafte sa morskog dna.

Tekst zakona kojeg su predložile demokrate, usvojen je sa 209 glasova za i 193 protiv. Glasovi su bili podeljeni po stranačkoj pripadnosti.

Zakonski tekst, koji sada odlazi na odobravanje u Senatu, predviđa ukidanje postojećeg limita od 75 miliona dolara koliko su naftne kompanije obavezne da plate u slučaju da njihovom greškom dodje do izlivanja nafte. Takodje je predvidjeno uvođenje novog poreza za naftnu industriju kojim bi se finansirali projekti za štednju energije u zemlji.

Novi šef BP-a, Robert Dadli juče je izjavio da je vreme da njegova kompanija, odgovorna za ekološku katastrofu u Meksičkom zalivu, smanji operacije čišćenja obale, ali je naglasio da je Britiš petroleum odlučan da učini sve kako bi se prirodna sredina u tom delu Amerike vratila u prvobitno stanje.

U medjuvremenu, poslednji korak do potpunog zaustavljanja izlivanja nafte u Meksičkom zalivu, odnosno procedura ubacivanja blata i mulja u podvodnu bušotinu, odložena je za jedan dan jer je radnicima Britiš petroleuma potrebno više vremena da pripreme teren.

Procenjuje se da je od eksplozije na bušotini "Dipvoter horajzon" u aprilu, u okean iscurelo više od 2 miliona barela sirove nafte.

XS
SM
MD
LG