Linkovi

BP se sprema da "blokira" izlivanje nafte u Meksički zaliv


Kompanija Britiš Petroleum sprema se da spusti džinovsku čeličnu konstrukciju na dubinu od oko kilometer i po ispod površine mora u Meksičkom zalivu, na mestu gde se nalazi potonula platforma iz koje i dalje nekontrolisano šiklja sirova nafta.

BP se nada da će, pomoću nove tehnologije, uspeti da zatvori bušotinu i prikupi naftu na površini mora, iako taj metod nikada nije isproban na tolikoj dubini.

Metalna konstrukcija teška stotinu tona, već danas bi mogla da se nadje na mestu gde nikada ranije nije korišćenja – na 1,500 metara dubine u Meksičkom zalivu.

Očistićemo naftnu mrlju, to smo obećali i poštovaćemo svaki legitimni zahtev za čišćenje. To je naše obećanje", poručuje Brus Džonson iz Britiš Petroleuma.

U kriznom centru kompanije BP u Hjustonu vidimo podvodne robote kako seku cev i uspešno zaustavljaju izlivanje na jednom mestu. Količina izlivene nafte u medjuvremenu se povećala sa hiljadu na pet hiljada barela dnevno. Kompanija priznaje da bi mrlja mogla da bude i deset puta veća.

Niko to ne zna. Bilo je dosta spekulacija o brzini izlivanja nafte. Naš posao je da se koncentrišemo na zaustavljanje izlivanja”, istakao je Bob Frajar iz američkog ogranka BP-a.

Inovativna upotreba hemijskih razređivača na dnu mora prekinuta je zbog opasnosti od ekološke štete.

Korišćenje čeličnih kupola – trenutno najbolji način da se delimično blokiraju dve preostale pukotine iz kojih curi nafta –samo je privremena mera dok BP ne uspe trajno da zapečati platformu.

Kompanija se, u isto vreme, suočava sa tužbama oštećenih klijenata, čiji broj raste baš kao i površina naftne mrlje.



XS
SM
MD
LG