Linkovi

Kašić: Nova srpska vlada progresivna


Guverner Ohaja, Džon Kašić (arhiva)
Guverner Ohaja, Džon Kašić (arhiva)
Jedan od govornika na Republikanskoj nacionalnoj konvenciji u Tampi, na Floridi, guverner Ohaja, Džon Kašić, ili kako ga u Americi zovu, Kejsik, u razgovoru sa Milenom Đurđić izneo je svoje mišljenje o tome kakav će uticaj govor Mita Romnija imati na javno mnjenje, a zatim se osvrnuo i na odnose Sjedinjenih Država i Srbije.

Kašić:
"Mislim da će da iznese svoju viziju o tome kako ponovo pokrenuti ekonomiju, zato što je jedino to važno. Moraće da dokaže, što vjerujem da hoće, da ima iskustvo i rezultate koji pokazuju da ne samo da zna kako da to uradi, već da je to već uradio. Na kraju će se sve svesti na to ko može bolje da izliječi pacijenta, kakav je američka ekonomija."

Glas Amerike: Da li smatrate da će večerašnji govor i konvencija doprinijeti rastu popularnosti Romnija u istraživanjima javnog mnjenja?

Kašić: "Naravno, uvijek dolazi do rasta nakon konvencije, što će biti slučaj i sa demokratama. I tako će se situacija mijenjati sve do tih poslednjih 30 dana i debata, koje će biti veoma interesantne."

Glas Amerike: U slučaju da Mit Romni pobjedi na prijedstojećim izborima, da li se mogu očekivati radikalne promjene američke politike na međunarodnom planu?

Kašić: "Nisam njegov savjetnik za spoljnu politiku i ne znam da će biti dramatičnih promjena. Jasno je pak da su Romniju dobro poznati problemi s kojima se suočava Izrael i mislim da će takođe biti veoma zabrinut u pogledu evropske ekonomske situacije, o čemu će imati mnogo toga da kaže. Trgovina je još jedno pitanje, u pogledu kojeg je rekao da će spriječiti ljude da iskorištavaju Sjedinjene Države, uključujući I Kinu. Tako da ćete vidjeti promjene, ali će na toj administraciji biti da odluči koliko će biti dramatične. Ponavljam, nisam njegov savjetnik za spoljnu politiku."

Glas Amerike: Znamo da Balkan nije prioritet...

Kašić: "S obzirom na to da sam Hrvat, na neki način jeste."

Glas Amerike: Kakve poteze očekujete u pogledu Balkana?

Kašić: "Ne mogu da govorim u ime guvernera Romnija o tim pitanjima. To bi bilo neprikladno."

Glas Amerike: Kakav biste vi odnos željeli da vidite? Da li ste bili zadovoljni načinom na koji je aktuelna administracija rješavala još otvorena pitanja na Balkanu?

Kašić: "Glavna spoljnopolitička pitanja su, očigledno, Bliski istok, Kina, Rusija i naročito razvoj događaja u Siriji i međunarodna reakcija na to. Što se tiče Balkana, i dalje postoje neriješeni i na neki način postojani problemi. Smatram da na tome moramo stalno da radimo i vjerujem da se zajednice približavaju jedna drugoj, ali će biti potreban stalan rad i pritisak."

Glas Amerike: Kako biste ocijenili trenutne odnose Sjedinjenih Država i Srbije?

Kašić: "Poboljšani. Nema sumnje da su bolji. Srbija je imala težak put pred sobom, ali su sada ušli u međunarodnu zajednicu na pozitivniji način i mislim da su se ti odnosi dramatično poboljšali."

Glas Amerike: Šta mislite o novoj vladi?

Kašić: "Koliko sam ja upućen, nova vlada je prilično progresivna i reformski orjentisana i moj stav bi bio da su Srbi napredovali i pokazuju svijetu da žele da budu veoma pozitivna snaga u međunarodnoj zajednici, što pozdravljam."

Guverner Ohaja Kejsik: Odnosi SAD i Srbije poboljšani
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:25 0:00
Direct link
XS
SM
MD
LG