Linkovi

Nezaposlenost i izbori u Ohaju


Guverner Ohaja Ted Striklend razgovara sa predstavnicima sindikata koji podržavaju njegov ponovni izbor
Guverner Ohaja Ted Striklend razgovara sa predstavnicima sindikata koji podržavaju njegov ponovni izbor

Savezna država Ohajo oduvek se smatrala glavnim poprištem borbe na američkim izborima. Birači u Ohaju danas biraju guvernera i senatora, zajedno sa ostalim zvaničnicima. Republikanci su prema najnovijim anketama u Ohaju imali prednost nad kandidatima Demokratske partije, a najveća briga za sve je sve veća nezaposlenost.

Vlasnik knjižare u Vilmingtonu Den Stjuart kaže da postoji glavno pitanje koje će uticati na njegovo glasanje na srednjoročnim izborima u Ohaju.

„U ovom kraju su to definitivno radna mesta. Ne mogu da se setim bilo čega što je u ovom trenutku važnije od radnih mesta.“

Stjuart je radio u firmi koja najviše zapošljava u regionu – nemačkoj transportnoj kompaniji „DHL Ekspres“, koja obuhvata i veliki aerodrom u Vilmingtonu, na kojem je u najboljim vremenima radilo do osam hiljada ljudi.

U osnovi, ako si tu, zaposliće te.

Ali tokom 2008. „DHL“, koji je postao vlasnik aerodroma kada je kupio kompaniju „Erborn ekspres“ 2003 – saopštio je da zatvara pogone u Vilmingtonu. Hiljade ljudi su ostale bez posla, uključujući i Dena Stjuarta, a stopa nezaposlenosti u okrugu Klinton se naglo povećala.

Stopa nezaposlenosti u Ohaju sve je veća
Stopa nezaposlenosti u Ohaju sve je veća

„Pre tri godine naš procenat nezaposlenosti bio je oko 5 odsto, što je bilo blizu nacionalnog proseka. Danas smo na oko 16 odsto. Maksimum je bio oko 19 odsto, a u stvarnosti smo verovatno negde oko 22 do 25 odsto.“

Mark Rembert je jedan od direktora Nove energije za okrug Klinton, organizacije koja istražuje mogućnosti za otvaranje novih radnih mesta u Vilmingtonu i okolini.

Posao je ovde glavna tema svih razgovora. Ima samo nekoliko drugih pitanja koja su važnija od radnih mesta i povratka zaposlenosti u državu Ohajo.“

Političari koriste to pitanje. Bivši republikanski kongresmen Džon Kejsić kandidovao se za guvernera Ohaja protiv aktuelnog guvernera, demokrate Teda Striklenda. U jednom od njegovih predizbornih spotova ističe se gubitak radnih mesta u „DHL-u“.

Suzan Holidej je trenutno nastavnica na Državnom univerzitetu Ohaja, koji je pokrovitelj programa za informisanje otpuštenih radnika o mogućnostima koje su im dostupne. Holidej, koja je izgubila prethodni posao u okrugu Klinton, ne okrivljuje sadašnjeg guvernera Teda Striklenda za visoku stopu nezaposlenosti u Ohaju.

„I da je neko drugi bio guverner ne bi bilo nikakve razlike. Ne mogu da zamislim kako bi mogao da promeni bilo šta.“

I dok se priča o krivici za gubitak radnih mesta širi Ohajom, svi kandidati se trude da pridobiju glasove neopredeljenih birača kao što je Den Stjuart, koji nije toliko zabrinut za ono što se dogodilo u prošlosti, koliko ga brine šta će biti u budućnosti.

Trude se da me ubede da imaju najbolji plan, a da li će uspeti, to je sasvim drugo pitanje.“

Najnovija istraživanja javnog mnjenja pokazuju da je Kejsić uverio više glasača da je on najbolji kandidat za guvernera. Najnovija anketa koju je sproveo „Kvinipijak“ pokazuje da Kejsić vodi ispred Striklenda sa 51 prema 41 odsto - medju onima koji će verovatno glasati u Ohaju.

XS
SM
MD
LG