Linkovi

Oficir američke Obalske straže osumnjičen za pripremanje masovnog ubistva


Na ovoj fotografiji koju je objavio Oblasni sud u Merilendu, vidi se vatreno oružje i municija koja je deo optužnog predloga u slučaju pritiv Kristofera Pola Hasona, koga tužioci nazivaju domaćim teroristom.

Oficir Obalkse straže SAD, koga federalni tužilac tereti zbog navodnog gomilanja oružja zbog izvođenja akta domaćeg terorizma i masovnog ubistva, pojaviće se pred sudom u četvrtak.

Policija je uhapsila Kristofera Pola Hasona proše nedelje pod optužbom zbog državnja droge i oružja nakon što je u njegovom stanu u predgrađu Vašingtona pronađeno veliko skladište oružja, municije i droge.

Očekuje se da će federalni tužioci tražiti na saslušanju da Hason mora da ostane u zatvoru do suđenja.

"Optuženi je nameravao da ubija nevine civile u obimu retko viđenom u ovoj zemlji", kaže se u vladinom sudskom podnesku. Oni nazivaju Hasova "domaćim teroristom sklonom činjenju dela opasnih po ljudski život i namerom da se utiče na vladine odluke".

Uz oružje i drogu, istražitelji su pronašli dokumenta u kojima Hason navodno poziva na "fokusirano naslje" i izražava želju da "ustanovi domovinu belaca".

Kofer sa bočicama Tramodola, koje su pokazali federalni istražitelji u domu pripadnika američke obalske straže Kristofera Pola Hasena u Silver Springu, Merilend, 20. februara 2019.
Kofer sa bočicama Tramodola, koje su pokazali federalni istražitelji u domu pripadnika američke obalske straže Kristofera Pola Hasena u Silver Springu, Merilend, 20. februara 2019.

Tvrde da je pisao o načinima da se "ubije gotovo svaka osoba na Zemlji" i nazivao ideju biološkog napada i trovanja nacionalnih zaliha hrane "zanimljivom".

Istražitelji su takođe pronašli listu liberalnih političara koje je Hason navodno izdvojio za eliminaciju, uključujući i predsedavajuću Predstavničkim domom Nensi Pelosi, lidera demokrata u Senatu Čaka Šumera, predstavnicu iz Njujorka Aleksandriju Okasio-Kortez i veći broj demokratskih predsedničkih kandidata. Pojedinci sa CNN-a i MSNBC-a takođe su na toj listi.

Tužioci veruju da Hason nije samo fantazirao, već da je bio ozbiljan u svojim planovima. Kažu da je on dugogodišnji beli nacionalista i neonacista.

Kažu da je proučavao ekstremnog desničarskog norveškog masovnog ubicu Andersa Beringa Bervika, koji je ubio 77 ljudi toko masakra 2011.

Hasona brani advokat po službenoj dužnosti koji tek treba da da komentar na optužbe.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG