Linkovi

OECD: Postepeni oporavak svetske ekonomije


U ekonomskoj prognozi za naredne dve godine, Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj predvidja postepeni rast svetske ekonomije ali problem predstavlja evrozona, kojoj je potreban veći rast.

Globalna ekonomija će se postepeno poboljšavati u naredne dve godine dok se evrozona bori sa stagnacijom i sve većim rizikom deflacije, danas je saopštila Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) iznoseći svoju ekonomsku prognozu.

Globalna ekonomija bi ove godine trebalo da poraste 3,3 procenta, 3,7 % 2015. i 3,9 – 2016, saopštio je OECD, potvrdivši prognoze objavljene pred samit G20 ranije ovog meseca.

"Globalna ekonomija trenutno raste po stopi od oko 3,1% što je ispod proseka od 4% koji je zabeležen u periodu od 1995. do 2007, tako da smo jedan procenat ispod proseka, ali čak i na kraju projekta za koji važi projekcija dospećemo samo do 3,9%. To je zaista niska stopa u odnosu na prosek. Pri tome u odredjenom smislu, prosek bi trebalo da bude veći, pošto tržišta u razvoju postaju veći deo globalne ekonomije – ta tržišta sada rastu brže i naš prosek bi trebalo da raste, ako nam je cilj - normalna stopa rasta”, navodi Ketrin Man, glavni ekonomista OECD-a.

Još veću brigu za ovu organizaciju sa sedištem u Parizu predstavlja evrozona, kojoj je potreban veći rast.

"Evrozona nastavlja da beleži veoma spori rast, a to je problem za globalni rast. Potreban nam je mnogo brži rast u evrozoni kako bi se time podupro snažniji ukupni svetski rast”.

Prognoza OECD-a da će u evrozoni stopa inflacije sledeće godine iznositi 0,6% a 2016 - jedan procenat, je nešto više pesimistična od prognoza same Evropske unije, a daleko ispod cilja Evropske centralne banke da se inflacija dovede na stopu nešto ispod 2 procenta.

OECD upozorava da će doći do razmimoilaženja tržišta u različitim zemljama u pogledu rasta i monetarne politike, što će dovesti do nestabilnosti na svetskim berzama kao i tržištima deonica i obveznica.

XS
SM
MD
LG