Linkovi

OEBS traži rešenja za pomoć izbeglicama


Drugog dana međunarodnog foruma koji se održava u Beogradu, ključne teme su bile ukrajinska kriza, uloga OEBS-a, kao i aktuelna azilanstva kriza.

Nije bilo ranog upozorenja kada je reč o migrantskoj krizi, ocenio je specijalni predstavnik OEBS-a za Zapadni Balkan Žerar Studman, učestvujući u današnjoj panel diskusiji Beogradskog bezbednosnog foruma posvećenog ulozi OEBS-a.

Ponekad svi znaju da postoji problem, ali ne žele da reaguju dok ne vide na CNN-u ili BBC-iju, rekao je Studman, dok je državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Roksanda Ninčić izjavila da će OEBS pokušati da da svoj doprinos upravljanju migrantskom krizom:

"Migrantska kriza nije bila tema na koju se OEBS fokusirao i ona se tek sada razmatra u potrazi za rešenjem."

Po rečima predsednice Beogradskog fonda za političku izuzetnost Sonje Liht, EU se suočava sa migracijama i njen imidž evropskih vrednosti i najviših standarda poštovanja ljudskih prava ozbiljno je podriven:

"Da stvar bude gora, neke članice žele da dele koristi članstva u EU, ali ne žele da podele probleme što se vidi u odbijanju da prihvate kvote za prihvat izbeglica."

A kako je pokazalo danas predstavljeno istraživanje agencije Faktor plus sprovedeno na 1.150 ispitanika, u Srbiji nije primećena tendencija širenja ksenofobije prema migrantima. Većina – 56 odsto građana veruje da država treba da pruži izbeglima privremeni azil, da ih prihvati, registruje, obezbedi prvu medicinsku pomoć, rekao je analitičar Dejan Vuk Stanković.

Istovremeno, više od četvrtine ispitanika, njih 27 odsto, smatra da država treba kao Mađarska da podigne ogradu i zaštiti se od priliva stranaca. To pokazuje i visok nivo rezervisanosti prema izbeglicama, rekao je Stanković.

XS
SM
MD
LG