Linkovi

OEBS: Obe strane krše primirje


Proruski pobunjenik u selu nedaleko od Luganska (arhivski snimak, mart 2015.)
Proruski pobunjenik u selu nedaleko od Luganska (arhivski snimak, mart 2015.)

Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju saopštila je da obe strane u ukrajinskom konfliktu krše sporazum o prekidu vatre.

Zamenik šefa specijalne posmatračke misije OEBS-a u Ukrajini Aleksandar Hug izjavio je danas u Kijevu da se na istoku zemlje borbe nastavljaju i da se koristi oružje, koje je trebalo da bude povučeno.

Istovremeno, nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da je "nezamislivo" da Rusija učestvuje na sastanku industrijski najrazvijenijih zemalja sveta dokle god je umešana u sukob u Ukrajini. Obraćajući se nemačkim zakonodavcima u Berlinu, Merkel je istakla da Rusija - optužena da podržava separatsite na istoku Ukrajine koji ratuju sa ukrajinskim vladinim snagama - neće biti prisutna na sastanku Grupe 7 sledećeg meseca u Bavarskoj.

Merkel je podsetila da je Rusija učestvovala na poslednjem samitu u Viljnusu 2013, ali da je to bilo pre aneksije Krima i da povratak formatu G8 neće biti moguć sve dok Rusija ostane neposvećena osnovnim vrednostima međunarodnog prava.

XS
SM
MD
LG