Linkovi

Oduzeta imovina Svetozaru Maroviću


Svetozar Marović (arhivska fotografija)
Svetozar Marović (arhivska fotografija)

Podgorički Viši sud privremeno je oduzeo kompletnu imovinu Svetozara Marovića, bivšeg predsjednika državne zajednica Srbija i Crna Gora i visokog funkcionera DPS-a koji je priznao da je vođa kriminalne grupe koja je opštinu Budva oštetila za nekoliko miliona eura. Oduzeta je i imovina njegove supruge, sina i njegove porodice.

Odlukom o privremenom oduzimanju imovine familije Marović, sud je prihvatio zahtjev Specijalnog državnog tužilaštva da se imovina osuđenog vođe budvanske kriminalne grupe zamrzne dok se ne ozvaniče rezultati finansijske istrage - da su brojni stanovi, kuće i zemljišta stečeni kriminalnim aktivnostima.

Neke od nekretnina Marovići su u međuvremenu prodali. Privremena mjera zabrana korišećenja imovinom upisana je na desetak nekretnina te budvanske porodice na osnovu Zakona o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću, što je predložilo Specijalno tužilaštvo, a potvrdio Viši sud.

Svetozar i Miloš Marović već više od godinu su u Beogradu.

Za starijim Marovićem raspisana je potjernica, ali on se navodno i dalje liječi u jednoj tamošnjoj zdravstvenoj ustanovi. Njegovog sina Miloša, koji je priznao da je član kriminalne grupe, u Crnoj Gori skoro da niko više i ne pominje.

Advokat Marovića Zdravko Begović uložio je žalbu na odluku podgoričkog Višeg suda da privremeno oduzme kompletnu imovinu Svetozara Marovića, supruge Đorđine, sina Miloša i njegove porodice.

Svetozar Marović je pred Specijalnim tužiocima priznao je da je bio na čelu kriminalne grupe, koja je oštetila opštinski budžet za više miliona eura u osam korupcionaških afera.

Sa tužilaštvom je zaključio dva sporazuma o priznanju krivice, koje je potvrdio Viši sud.

Pristao je da robija četiri godine i tri mjeseca, odnosno da u humanitarne svrhe uplati sto hiljada eura, a državi do kraja septembra vrati 1.100.000 eura.

I njegov sin je priznao da je bio dio kriminalne grupe i zbog nezakonitosti oko kupoprodaje zemlje na Jazu osuđen na godinu zatvora i plaćanje novčane kazne od 385.000 eura.

Novac je uplatio, a zatvorska kazna ga čeka. U međuvremenu dobio je srpsko državljanstvo, a još se ne zna sarađuju li vlasti Srbije i Crne Gore u pokušaju da se Marovići privedu na odsluženje zatvorske kazne.

XS
SM
MD
LG