Linkovi

Kosovo: U većini gradova ide se u drugi krug lokalnih izbora


Glasanje na izborima u nedelju u severnom delu Kosova.
Glasanje na izborima u nedelju u severnom delu Kosova.

Na Kosovu su u nedelju održani redovni lokalni izbori na kojima su građani glasali za odbornike i gradonačelnike u 38 kosovskih opština od kojih u 10 većinu čine Srbi. Prema u ponedeljak ujutro potvrđenim podacima Centralne izborne komisije, u većini gradova će se za četiri nedelje ići u drugi krug glasanja. Među tim gradovima su Priština, Uroševac, Đakovica, Mitrovica, Prizren i Gnjilane. Prema podacima CIK-a, glasalo je 44,19 odsto birača

U Prištini će aktielni gradonačelnik Špend Ahmeti iz pokreta Samoopredeljenje ići u drugi krug sa Arbanom Abrašijem iz Demokratskog saveza Kosova. U Prizrenu, Šaćiru Totaju iz Demokratske partije Kosova suprotstaviće se Mutaherom Haskuka iz pokreta Samoopredeljenje. U Gnjilanu će se suočiti Ljutfi Haziri iz Demokratskog saveza Kosova i Sami Kurteši iz pokreta Samoopredeljenje. Gazmend Muhadžeri iz Demokratskog saveza u Peći ide u drugi krug sa Alji Berišom iz Alijanse za budućnost Kosova. U Mitrovici, Valjdete Idrizi iz Demokratske partije Kosova ide u drugi krug sa dosadašnjim gradonačelnikom iz Alijanse novo Kosovo Agimom Bahtirijem. U Đakovici drugi krug će se odvijati između Mimoze Kusari Ljilja iz Alternative i prvorangiranog Ardiana Đinija iz Alijanse za budućnost Kosova.

Srpska lista pobedila je u devet od deset opština sa većinskim srpskim stanovništvom, i to u Severnoj Mitrovici, Gračanici, Leposaviću, Zvečanu, Zubinom Potoku, Novom Brdu, Partešu, Ranilugu i Štrpcu.

Predsednik Kosova Hašim Tači ocenio je da je održavanje ovih izbora još jedan uspeh u ojačavanju demokratije i države

Reakcije partija

Demokratska partija Kosova Kadrije Veseljija i Demokratski savez Kosova Ise Mustafa prve su održale konferencije za novinare i objavili svoje rezultate.

DPK tvrdi da je potvrđeno da ostaje najveća partija na Kosovu. Tvrde da je ta partija prva u Prizrenu, Južnoj Mitrovici i Uroševcu. Dobre rezultate imaju i u Đakovici, Gnjilanu, Suvoj reci i Podujevu.

S druge strane, Isa Mustafa iz Demokratskog saveza saopštio je da se nada da će ova partija imati polovinu opština na Kosovu sa albanskom većinom.

Goran Rakić saopštio je u nedelju uveče u Severnoj Mitrovici da je Srpska lista pobedila na izborima u svih deset opština sa većinski srpskim stanovništvom. Slavlje je počelo oko 21 čas, uz prisustvo direktora Kancelarije za Kosovo Vlade Republike Srbije Marka Đurića i okupljene Mitrovčane, uz vatromet, šampanjac i trubače. Nekoliko vozila okićena srpskim zastavama uz sirene prošlo je ulicama grada, slaveći pobedu.

Kako je izgledao izborni dan

Na izborima je učestvovao 91 politički subjekt, među kojima je 18 srpskih političkih partija i građanskih inicijativa. Kandidati za gradonačelnike u srpskim sredinama južno od Ibra bili su među prvim biračima na izbornim mestima.

Verujem da će Gračanica i meštani Gračanice danas pokazati ozbiljnost i političku zrelost. To nam je preko potrebno u ovom trenutku. Sama izlaznost danas biće dokaz volje srpskog naroda za opstanak i ostanak ovde. Verujem u veliku izlaznost i veliku pobedu. To će biti pobeda srpskog naroda i srpskog jedinstva”, rekao je Srđan Popović, kandidat Srpske liste za gradonačelnika Gračanice

Kandidat GI „Novi početak“ za gradonačelnika Gračanice Aleksandar Čolić rekao je nakon glasanja da narod treba da probudi svest i da se izbori za svoja prava i svoju slobodu

„Da kaže dosta uslovljavanjima i podeljenosti, ograničenjima i strahovima. Mislim da je, na današnji dan, njihova odluka na opštinskom nivou da odluče koga će podržati“, kazao je Čolić.

Ovo su drugi lokalni kosovski izbori koji se održavaju i na severu Kosova. U Zvečanu, Severnoj Mitrovici , Leposaviću i Zubinom Potoku danas je bilo angažovano kako je saopšteno iz MUP-a Kosova preko 400 policajaca.

Kandidat Srpske liste za gradonačelnika Severne Mitrovice Goran Rakić glasao je rano jutros u pratnji stotinak svojih pristalica.

Očekujem pobedu Srpske liste u svih 10 opština sa većinskim srpskim stanovništvom. Što se tiče Mitrovice, očekujem pobedu već u prvom krugu. Isto mesto, isto pitanje, verovatno i isti odgovor kao i 2013.godinevečeras ćemo slaviti pobedu”, rekao je Rakić.

Pobedu očekuje i njegov protivkandidat Oliver Ivanović.

Dan će se završiti našom ubedljivom pobedom jer ne može da pobedi nasilje i tortura, manipulacija, to se svuda u kulturnom svetu zove otimačina. Ovaj narod zaslužuje da ima upravu kakva valja, pametnih i odgovornih ljudi, ljudi koji imaju viziju, energiju i spremnost da se požrtvovano bore da ovaj grad izgleda lepše”, rekao je Ivanović.

Predsednik Kosova Hašim Tači koji je glasao u Prištini poručio je da očekuje da kompletan izborni proces protekne u fer i demokratskoj atmosferi.

„Nadam se i verujem da će ceo politički mehanizam, civilno društvo, mediji, CIK i svi domaći i međunarodni posmatrači biti na nivou njihovih odgovornosti i da će se ovaj bitan proces, ili test demokratije za Kosovo uspešno zaključiti“, kazao je Tači.

Zvanični Beograd je i na ovim lokalnim izborima podržao Srpsku listu.

Pravo glasa na ovim izborima imalo je 1.890.952 birača. Izbore je pratilo nešto više od 32.000 domaćih i međunarodnih posmatrača, a na severu Kosova tehničku podršku biračkim odborima pružila je Misija OEBS-a na Kosovu.

XS
SM
MD
LG