Linkovi

Održan protest protiv gušenja nezavisnosti RTCG


Protest ispred Skupštine Crne Gore

Grupa od oko 100 ljudi, uglavnom novinara i nevladinih aktivista, protestovalo je u srijedu ispred zgrade parlamenta u Podgorici zbog smjene nezavisnih članova Savjeta državne radio televizije, optužujući vlast da guši slobodu medija u zemlji koja ide prema članstvu u EU.

Na skupu u organizaciji nekoliko lokalnih NVO poručeno je da borba za slobodni javni servis nije završena, te da RTCG pripada svim građanima, bez obzira na političku, nacionalnu, vjersku ili neku drugu pripadnost.

"Zaslužujemo da za svaki naš euro koji je otišao u javni servis znamo da je otišao u nezavisni javni servis", rekao je okupljenima na protestu predstavnik jedne od NVO koje su organizovale protest, Radoš Mušović.

On je rekao da neće dozvoliti da smjena trojice nezavisnih članova savjeta RTCG bude korak ka gušenju EU integracija i dodao da se "skidaju lanci sa državne radio televizije".

"Nećemo biti utišani, pamtimo mrak u kom je bila RTCG, mrak u kom smo bili, i taj mrak se neće vratiti... zbog Crne Gore, kojoj pripada evropska budućnost", poručio je Mušović i dodao da će se borba za slobodne medije nastaviti, pozivajući okupljene da simbolično skinu lance sa starog televizora.

On je poručio poslanicima u parlamentu, koji danas raspravljaju o smjeni trećeg po redu nezavisnog člana Savjeta RTCG čiju je smjenu tražio DPS, Gorana Đurovića, da građani dobro pamte sve njihove glasove i svaki euro uložen u javni servis, te da su slobodni mediji sve što oni traže.

Đurović, za koga je Agencija za sprječavanje korupcije utvrdila da je prekršio zakon i bio u konfliktu interesa, rekao je da se radi o nastojanju vladajuće partije da smjenom menadžmenta dovede sebi lojalne ljude, što je ocijenio nastavkom sunovrata državne telezivije koji traje već 27 godina, aludirajući na početak vladavine partije koju predvodi bivši premijer Milo Đukanović.

"Ovo je nastavak jedne brutalne akcije DPS-a u nastojanju da vrati RTCG pod svoju apsolutnu vlast i dovede sebi lojalan menadžment", rekao je Đurović za Glas Amerike, navodeći da će time još jedna institucija biti potpuno zarobljena. "Kad postave sebi lojalan menadžment... nastaviće se suvorat i sistemsko uništavanje RTCG koje počelo prije 27 godina"

On je istakao da će na ovaj način biti poslata poruka domaćoj i međunarodnoj javnosti da promjene i slobodne institucije nisu dobrodošle u Crnoj Gori.

Prije Đurovića, o čijoj smjeni se danas odlučuje u parlamentu, smijeneni su filmski reditelj Nikola Vukčević i novinar i NVO aktivista Darko Ivanović, za koje je takođe utvrđeno da su navodno bili u konfliktu interesa, što su oni odlučno negirali navodeći da je u pitanju čišćenje Savjeta RTCG od nepodobnih.

Predsjednik Administrativnog odbora Skupštine Crne Gore, član Administrativnog odbora Luiđ Škrelja, saopštio je da današnji performans NVO sektora ispred zgrade parlamenta daje "pravu sliku crnogorskih medija", ocjenjujući da NVO nisu na strani zakona i vladavine prava jer pokušavaju da sačuvaju Đurovićevu funkciju iako je ASK utvrdila da je prekršio zakon.

On je dodao da je Đurović prekršio članove 11 i 13 Zakona o sprječavanju korupcije jer je istovremeno sa javnom funkcijom člana Savjeta RTCG obavljao i funkciju izvršnog direktora u privrednom društvu Nature.

Odgovarajući na Škreljine riječi, Đurović je danas na Odboru rekao da nije bio u sukobu interesa, jer javni interes nikada nije podredio privatnom poslu, prenosi portal RTCG.

Zabrinutost zbog situacije u vezi smjene članova Savjeta RTCG nedavno je iskazala i američka ambasada u Crnoj Gori, kao i organizacija Reporteri bez granica, a dnevnik Vijesti navodi da je to isto učinio i Komesar EU za susjedsku politiku i pregovore o proširenju, Johanes Han, u pismu premijeru Dušku Markoviću.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG