Linkovi

"Odnosi CG i Rusije na relativno niskom nivou"


Ministar vanjskih poslova Crne Gore Srđan Darmanović (rtcg.org)

U Crnoj Gori su svjesni da je procedura ratifikacije Sporazuma sa Crnom Gorom u kosovskom parlamentu komplikovana, iako vjeruju u demokratski kapacitet institucija na Kosovu, rekao je crnogorski šef diplomatije Srđan Darmanović. On je kazao da su odnosi Crne Gore sa Rusijom na jednom relativno niskom nivou, ali da postoji osnov za bolje odnose u budućnosti.

Crna Gora i Kosovo imaju dobre odnose i nije realno da tvrdnje Kosova o spornoj granici dovedu do pogoršanja odnosa dvije države, smatra ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović.

"Riječ je o staroj granici unutar Jugoslavije, koja nikad nije dovođena u pitanje i koju su, ne jedna nego čak dvije međunarodne komisije potvrdile, a crnogorski i kosovski zvaničnici u atmosferi međusobnog razumijevanja i dobroj vjeri prema međunarodnim sporazumima potpisali sporazum o tome u Beču 2015. godine", kazao je Darmanović.

Darmanović je u intervjuu Televiziji Crne Gore rekao da su odnosi Crne Gore sa Rusijom na jednom relativno niskom nivou, iako je saradnja u ekonomiji, turizmu i međunarodnim organizacijama – zadovoljavajuća.

"Postoji jedna osnova za bolje odnose u budućnosti, da li će se to brzo dešavati to je pitanje. Kao što vidite Rusija je veoma zainteresovana za izborno pitanje u mnogim evropskim i drugim zemljama i na razne načine se u te izbore i miješa. Vidjećemo šta će biti kod nas vrlo brzo i da li će biti takvog miješanja kao u oktobru”, istakao je Darmanović.

Od svega toga zavisiće i popravljanje političkih odnosa”, rekao je Darmanović i dodao da Crna Gora nema ni razloga ni motiva da ima “zategnute odnose sa tako moćnom državom”.

Što se tiče političko bezbjednosnog aspekta svima jasno šta se dešavalo na dan izbora prošle godine.

"Što se tiče nas i partnerskih zemalja unutar NATO-a niko nema sumnje šta se dešavalo prošle godine na dan izbora i prije toga“, kazao je Darmanović i dodao da je i Vlada Srbije imala važnu ulogu u rasvjetljavanju tog događaja.

“Treba sa žaljenjem konstatovati da su u tome učestvovali i pripadnici ruskih bezbjednosnih službi”, kazao je Darmanović.

Povodom izjave bivšeg premijera Mila Đukanovića da je “splasnuo evropski entuzijazam za proširenjem”, Darmanović je podsjetio da je Crna Gora otvorila 28 od 33 poglavlja i ponovio da se Crna Gora zalaže za princip regate u kojem bi se svaka država cijenila pojedinačno prema ostvarenim rezultatima.

"Ne mislim da bi za region bilo dobro da se prave vještačka grupisanja i da jedni čekamo druge", poručio je Darmanović.

Darmanović kaže i da se međunarodna pozicija Crne Gore veoma promijenila ulaskom države u NATO, kao i da je država spremna da susjedima u regionu pruži pomoć u pristupanju Alijansi.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG