Linkovi

Odluka za rehablitaciju Nedića za mesec dana


Zgrada Višeg suda u Beogradu

Pred Višim sudom u Beogradu završen je dokazni postupak po zahtevu za rehabilitaciju Milana Nedića, srpskog premijera za vreme okupacije u Drugom svetskom ratu, a sud će svoju odluku doneti pisanim putem u roku od 30 dana.

Postupak je završen iznošenjem završne reči punomoćnika predlagača Zorana Živanovića koji je naglasio da je Nedić bio "saradnik iz nužde" Nemcima, a ne zato što je podržavao njihovu ideologiju. Na današnjem ročištu on je rekao da su sve optužbe izrečene na Nedićev račun sa pravnog stanovišta neosnovane.

Zahtev za rehabilitaciju podneli su Srpski liberalni savet, Udruženje političkih zatvorenika i žrtava komunističkog režima i porodica Nedić.

Nedićevi potomci zatražili su zahtevom za rehabilitaciju od suda da poništi Uredbu Vlade FNRJ kojom je Milan Nedić proglašen za narodnog neprijatelja i na osnovu koje su mu oduzeta građanska i imovinska prava, odnosno da ga rehabilituje.

Ukoliko sud usvoji zahtev i rehabilitiuje Nedića, to rešenje suda biće konačno jer Zakon iz 2006. godine nije predvideo da bilo ko ima pravo žalbe. Ukoliko pak sud odbije rehabilitaciju Nedića, podnosioci zahteva će imati pravo da se žale na to rešenje Apelacionom sudu.

Milan Nedić nikada nije bio osuđen, niti je protiv njega podignuta optužnica. Navodno je u pritvoru u februaru 1946. godine izvršio samoubistvo, a nikada nije objavljeno gde je sahranjen.

Postupak za rehabilitaciju Nedića iniciran je 2008. godine, ali je rasprava pred sudskim većem, kojoj prisustvuje i javnost, počela u decembru 2015. godine. Sud je tokom postupka saslušao desetak svedoka i istoričara.

Postupak je u više navrata bio zaustavljen na nekoliko meseci zbog pribavljanja određene dokumentacije od službi bezbednosti i rasprave o njima, kao i zbog zahteva jevrejskih opština da se umešaju u postupak i osporavaju vraćanje građanskih prava Nediću.

Sud međutim mešanje nije dozvolio, a tu odluku je potvrdio i Apelacion sud, budući da je ovo "jednostranački postupak" koji se vodi po pravilima vanparničnog postupka i nema "druge strane".

Postupak po zahtevu za rehabilitaciju izazvao je burne reakcije kod dela javnosti, a ispred zgrade suda svoje nezadovoljstvo ovim procesom redovno iskazuju pripadnici komunističkih pokreta.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG